Rusia, cuprinsă de „sindromul agentomaniei”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Agentomania Kremlinului ucide societatea civilă. În Rusia, un număr tot mai mare de organizații non-guvernamentale sunt declarate de stat „agenți străini”, ceea ce în înțelegerea oamenilor de rând înseamnă spioni”, scrie Gazeta Wyborcza.

Citeşte şi: Turnătoria revine în forţă în Rusia lui Putin

Cu cinci ani în urmă, o patrulă de poliție din oraşul Celiabinsk a dat peste Anatoli Rîjov. Pensionarul cu probleme psihice, se pregătea să aprindă focul în baia sa finlandeză dar s-a speriat de patrula înarmată și s-a închis în baie. Poliţiştii au încercat să-l forţeze să iasă astupând ţeava coşului de fum. Când, după 20 de minute, au spart ușa, l-au găsit pe pensionar dându-şi ultima suflare. În numele rudelor, împotriva poliţiştilor a fost intentat un proces în instanță de către Fundaţia „Verdictul Public” (Obscestvenîi Verdikt). Dar organizaţia este neputincioasă în faţa funcţionarilor Ministerului de Justiţie rus, care au declarat-o „agent străin” pentru că primeşte contribuţii financiare de peste hotare, pentru a „denigra Rusia”.

Potrivit statului rus, „agenți străini” sunt toate organizațiile non-guvernamentale care primesc sprijin din străinătate şi se implică în politică. „Determinarea contribuţiilor financiare din străinătate este clară, dar în materie de implicare politică, lucrurile sunt mai puţin clare”, comentează Gazeta Wyborcza.

Citeşte şi: Fost agent KGB, despre probabilitatea ca Putin să declanșeze războiul: „De frică, i se va topi botoxul”

Ministerul Justiției a acuzat şi filiala rusă a Transparency International de implicare în politică, pentru că organizația nu a vrut să fie de acord cu procurorii care o consideră „agent străin”. Astfel, Transparency International a devenit „agent străin”, deoarece a contestat decizia de a fi clasificata drept „agent străin”.

O altă organizaţie, specializată în sprijinirea refugiaților și a imigranților „Suport Civic” (Grajdanskaia Podderjka) a fost acuzată de activități politice și trecută în lista de „agenți străini” pentru că reprezentanții săi au cerut umanizarea sistemului penitenciar.

O nenorocire similară s-a abătut şi asupra fondului de sprijinire a științei „Dinastia”. Fondatorul său este omul de afaceri rus Dmitri Zimin, care a făcut o avere de 500 de milioane de lire sterline din operatorul de telefonie mobilă „VimpelCom”. Banii câştigaţi, așa cum fac toţi compatrioţii săi bogaţi, Zimin îi ține în bănci străine. Filantropul rus a finanţat până acum proiecte de cercetare în domeniul ştiinţific în valoare totală de 10 milioane de dolari. Pe banii lui Zimin s-a finanțat publicarea de cărți, s-au oferit burse de studii, premii de cercetare, s-au organizat conferințe ştiinţifice.

Sâmbăta trecută, aproximativ trei mii de moscoviții s-au adunat în capitală pentru a protesta împotriva declarării Fondului Dinastia drept Agent Străin. Participanții la acțiunea de masă, în primul rând oameni de ştiinţă, au povestit despre contribuţia lui Zimin, despre câte cărţi ştiinţifice au fost publicate pe banii lui, câte granturi de cercetare au fost oferite. „Ei au avertizat că guvernul îi pune într-o poziție în care singura cale de ieșire este emigrarea”.

Citeşte şi: Dezvăluiri în premieră despre Putin, agentul KGB: Un individ mediocru

Cu toate acestea, Kremlinul nu s-a arătat mișcat. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, a declarat că banii veniţi de peste hotare, plus politica este egal „agent străin”.

„Teoretic, Peskov are dreptate. Dar numai în teorie, pentru că reprezentanții instituțiilor oficiale și oamenii de afaceri se tem să coopereze cu „agenţii străini”. Cetățenii de rând, de asemenea, încearcă să stea cât mai departe. Pentru ei, „agent străin” înseamnă spion.

Zimin, jignit de faptul că pentru activitatea sa filantropică Kremlinul l-a declarat dușman al poporului, a anunţat că stopează finanţarea ONG-ului „Dinastia” și a plecat din Rusia. Fundația sa a fost închisă.

Acelaşi lucru îl riscă si alţi „agenţi”, decretaţi astfel pe bandă rulantă de Ministerul Justiției din Rusia. La începutul anului, existau doar 38 de ONG-uri „agenţi străini”, acum sunt 68, susţine Gazeta Wyborcza.

Citeşte şi: Cum manipulează agențiile ruse de presă pentru a denigra Ucraina


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...