Rusia alunecă înapoi în Evul Mediu – cum creşte rolul Bisericii şi se scufundă ţara

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a alunecat înapoi în Evul Mediu, odată cu anexarea Crimeii, situația conflictuală din estul Ucrainei și evenimentele din jurul doborârii avionului Malaysia Airlines.

Aceasta este opinia Annei Nemtova, exprimată într-un editorial găzduit de The Daily Beast.

Autoarea subliniază că mulți ruși au început să intre în panică după ce Moscova s-a opus prin veto la ONU, la sfârșitul lunii iulie, creării unui tribunal special pentru anchetarea și judecarea celor suspectați de doborârea avionului Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în urmă cu mai mult de un an.

Citeşte şi: Moscova se opune prin veto la ONU creării unui tribunal special în cazul MH17

Toți cei 298 de oameni aflați la bord au murit atunci, iar rebelii proruşi susținuți de Moscova sunt considerați de mulți ca fiind cei care ar fi lansat racheta ce a lovit aeronava.

Iubita lor țară, faimoasă pentru romanele și poezia inovatoare, pentru natura fabuloasă, baletul perfect și trimiterea primului om în spațiu, a părut ca o ciudată pe scena globală.

11 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat rezoluția de creare a tribunalului, 3 s-au abținut și doar Rusia a fost împotrivă, ceea ce a generat critici aproape unanime.

„Vremurile sălbatice și medievale” care vin în Rusia și rolul tot mai mare al Bisericii

După acest eveniment, mulți din Moscova au început să se întrebe cât de mult va aluneca Rusia înapoi.

„Opunerea prin veto la ONU este un semn clar că vremuri sălbatice, medievale vin într-o țară odată măreață”, susține observatorul politic independent Serghei Porkomenko, care i-a invitat pe ruși pe o pagină de Facebook să discute „moravurile medievale”.

Citeşte şi: (SONDAJ) Majoritatea cetățenilor olandezi cred că Rusia este vinovată de doborârea MH17

Printre exemple s-a numărat situația pilotului ucrainean Nadejda Şevcenko, care a făcut greva foamei câteva săptămâni într-o închisoare din Rusia, fiindu-i refuzat un proces pentru că era femeie.

Un preot ortodox a fost numit director al unui sit arheologic din Sevastopol, fost templu păgân din actuala Crimee – acesta este doar un mic semn al unui fenomen major: Biserica Ortodoxă Rusă joacă un rol tot mai important în politica internă, nu doar în diferite regiuni ruse, ci și în estul Ucrainei, ocupat de rebeli.

Rareori în Rusia modernă un eveniment public sau politic are loc fără prezența Bisericii. În Doneţk și Lugansk, preoții îi binecuvântează pe rebelii înarmați care merg la război împotriva forțelor Kievului. Unii analiști l-au comparat pe Putin cu fostul lider sârb Slobodan Miloșevici, care de asemenea era înconjurat de preoți.

Regresul Rusiei, dominația Bisericii și susținerea cenzurii

Când a început acest regres al Rusiei? Deputatul Dumei de Stat Dmitri Gudkov, un critic acerb și vocal al Kremlinului, a declarat pentru sursa citată că punctul de cotitură important a fost anexarea Crimeii, care a deschis Cutia Pandorei.

Citeşte şi: Dosarul MH17: Ucraina promite justiție, în ciuda vetoului Rusiei

Gudkov susține că mulți deputați sunt rușinați de felul în care se degradează instituțiile ruse, însă precizează că deciziile nu se iau în Dumă.

„Biserica domină”, spune Gudkov, care adaugă că „statul legitim este distrus de cenzură și persecuții”. „Cu greu are cineva putere să oprească scufundarea țării în fărădelege și obscurantism. Clanurile care iau cu adevărat deciziile în Rusia își calculează mișcările citind gesturile și starea de spirit a lui Putin. Nimic nu mai are sens”, mai declară deputatul.

Și mai grav este că aceste măsuri au ecou în opinia publică ce se complace astfel. Un sondaj recent al centrului VTSIOM, apropiat Kremlinului, arată că 49 la sută dintre rușii intervievați salută cenzura Internetului.

În acest timp, notează autoarea articolului, oficialii Kremlinului par mulțumiți, în timp ce privesc pe geamul mașinii și trăiesc în propria lume paralelă.

Presa rusă a discutat recent despre ceasul foarte scump al purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, în timp ce milioane de ruși trăiesc cu mai puțin de 500 de dolari pe lună. În plus, fiica sa de 17 ani, Ielizaveta, a spus că plănuiește să locuiască în Franța.

Citeşte şi: Teroarea prin care trece presa independentă în Rusia lui Putin: Lucrezi ca în ultima zi

„Niciun înalt oficial de la vârful piramidei puterii nu se gândește la viitorul Rusiei. Familiile lor trăiesc în străinătate, în timp ce ei fură milioane din dolarii statului, de la societatea rusă”, mai explică Gedkov.

Refuzând să lase un tribunal internațional să ancheteze tragedia zborului MH17, Rusia a ales autoizolarea, subliniază The Daily Times, iar țara își pierde șansele de a se integra în lumea occidentală. În sfertul de secol de la căderea Cortinei de Fier, Rusia nu s-a deschis niciodată complet Occidentului, se mai arată în articol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...