Romania, pe drumul spre independenţa energetică: Neclintită de criza din Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

România ar urma să devină independentă energetic până la finalul deceniului, datorită gazelor de şist şi a surselor alternative de alimentare, precum energia eoliană şi cea nucleară, notează presa americană.

România se află pe locul al treilea în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, după Danemarca şi Estonia, aminteşte Voice of America.

Jurnaliştii acestei publicaţii susţin că România s-a trezit în apropierea unei crize politice şi energetice.

„Tensiunile din Ucraina ameninţă alimentarea cu gaze naturale a bătrânului continent şi ar putea arunca UE într-un haos economic”, arată sursa citată.

Cele mai multe state europene sunt dependente de resursa venită de la ruşi, însă România este singurul stat din S-E care ar putea deveni independent energetic. Mai mult, nu prea a fost afectat de criza din Ucraina.

Citeşte şi: Europa riscă să rămână fără gaze. România stă cel mai bine

Ministrul român al Energiei, Răzvan Nicolescu, a precizat de curând că cele mai recente eforturi de explorare a gazelor naturale arată că există o cantitate semnificativă de resurse în Marea Neagră, iar extragerea lor va începe din anul 2019.

Acestea, împreună cu gazele de şist, ar îndeplini necesarul energetic. În plus, România ar putea deveni şi exportator de energie.

Deja 80% din necesităţi sunt satisfăcute din zăcămintele proprii de petrol, gaz şi cărbune, dar şi din centralele hidrologice şi nucleare. Restul reprezintă cantitatea importată din Rusia.

Citeşte şi: (VIDEO) De ce Rusia și Gazprom luptă împotriva extragerii gazelor de șist din România

Comparativ, Ucraina şi Bulgaria depind aproape în totalitate de resursele provenite din ţara condusă de Vladimir Putin.

Publicaţia citată mai notează şi faptul că Romania are 1.400 de miliarde de metri cubi de gaz de şist, adică a treia rezervă din Europa, după Polonia şi Franţa.

Consecinţele crizei ucrainene

Criza izbucnită după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi tensiunile dintre aceste două ţări legate de plata facturilor la gaz a determinat autorităţile de la Bucureşti să ia in serios ideea de independenţă energetică.

În mai, vicepreşedintele american Joe Biden a vizitat România, iar una dintre temele de discuţie a fost alternativa la gazele ruseşti.

Şi ambasadorul în SUA, Iulian Buga, a militat în favoarea unei independenţe energetice.

De asemenea, o altă consecinţă a crizei ucrainene a reprezentat realizarea unui sistem de interconectare între România şi Republica Moldova, în condiţiile în care Chişinăul are legături strânse cu Rusia şi depinde 100% de resursele acesteia.

Citeşte şi: Republica Moldova va importa gaze din România, începând din această vară

Un alt pas important făcut de România, în viziunea jurnaliştilor americani, este studiul de fezabilitate în ceea ce priveşte gazoductul care va porni din Azerbaidjan, va ajunge în Georgia şi România şi apoi mai departe în Europa Centrală şi de Vest.

Răzvan Nicolescu susţine că acest proiect va asigura statele din regiune în ceea ce priveşte alimentarea cu gaze.

Chiar şi aşa, Europa va importa în continuare gaze naturale şi petrol din Rusia, dar la un nivel acceptabil, împiedicând Kremlinul să mai folosească resursele drept armă politică, au mai menţionat cei de la Voice of America.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...