Europa riscă să rămână fără gaze. România stă cel mai bine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dependenţa prea mare de gazul din Rusia lasă Europa vulnerabilă în cazul escaladării conflictului cu Ucraina, iar Europa de Est se confruntă cu cele mai mari riscuri într-un astfel de scenariu, avertizează încă o dată analiştii.

Pe de altă parte, dintre statele din regiune, România este ţara care va fi cel mai puţin afectată de o întrerupere a livrărilor de gaze din Rusia, susţin analiştii citaţi de CNBC.

Atât Uniunea Europeana (UE), cât şi Statele Unite ale Americii au ameninţat că vor extinde sancţiunile la adresa Rusiei, dacă aceasta nu va contribui activ la soluţionarea crizei din estul Ucrainei.

Citeşte şi: Dmitri Medvedev anticipează pentru la toamnă o criză de amploare a gazelor din cauza Ucrainei

În special Washingtonul are în vedere penalităţi mult mai dure, care să atingă industria energetică a Rusiei, vitală pentru aceasta, în condiţiile în care reprezintă aproximativ un sfert din economia sa.

Însă asemenea sancţiuni ar lovi la fel de dur si Europa, având în vedere faptul că aproape o treime din importurile de gaze naturale ale UE provin din Rusia şi reprezintă un sfert din consumul total din regiune.

În opinia lui Henning Esskuchen, şeful departamentului de cercetare pentru Europa Centrală şi de Est, dependenţa Europei de energia din Rusia reprezintă cel mai mare pericol pentru regiune, în contextul în care criza continuă.

Dintre statele membre ale UE, cele care se află mai aproape de Rusia din punct de vedere geografic sunt dependente într-o mai mare măsură.

Citeşte şi: Oficial român: Gazoductul Iași-Ungheni va fi finalizat la 15 august

„Bulgaria va fi cel mai puternic afectată, în condiţiile în care aceasta îşi importă tot gazul natural din Rusia. Italia şi Germania sunt mai puţin vulnerabile, deoarece ambele ţări şi-au diversificat sursele de aprovizionare”, a notat economistul Tomas Holinka într-un raport pentru Moody’s Analytics.

Fost satelit sovietic, Slovacia, care importă 83,5% din gaze din Rusia este, de asemenea, expusă într-o mare măsură. Ungaria se află într-o situaţie similară – aceasta importă peste trei sferturi din gaz, în totalitate din Rusia.

„Din estul Europei, doar Romania are o producţie internă suficientă pentru a rezista (unei sistări a livrărilor de gaze din Rusia – n.red.) fără perturbări”, a adăugat Holinka.

Aproximativ 60% din exporturile de gaze naturale ale Rusiei sunt livrate prin conductele de pe teritoriul Ucrainei.

Citeşte şi: (VIDEO) De ce Rusia și Gazprom luptă împotriva extragerii gazelor de șist din România


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...