Reţeta supravieţuirii la peste 40 de grade Celsius

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Temperaturile ridicate din ultima perioadă, ca şi trecerea bruscă de la frig la cald ne supun organismul unui stres suplimentar de adaptare. Copiii şi bătrânii au cel mai mult de suferit în zilele caniculare, dar şi persoanele cu boli cronice. Medicii spun că nu suntem făcuţi să funcţionăm la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius, însă putem lua anumite măsuri pentru a tolera mai bine canicula.

„Zilele caniculare pot afecta starea de bine a unei persoane sănătoase deoarece temperaturile crescute duc la un stres suplimentar pentru organism care face eforturi să se adapteze. Poate apărea o stare de astenie fizică şi psihică, transpiraţie, bătăi accelerate ale inimii, nervozitate accentuată, tulburări ale apetitului alimentar, dureri de cap, ameţeli, tulburări de somn, de concentrare, erupţii cutanate, crampe musculare“, enumeră dr. Ruxandra Constantina, medic de famile.

Cei mai afectaţi sun copiii şi vârstnicii, dar şi persoanele care desfăşoară activităţi în aer liber. Cu toate acestea, soarele poate rămâne prietenul nostru dacă ştim să-l folosim în avantajul nostru. „Soarele este benefic. Şi un minut dacă ar dispărea, nu am putea trăi fără el. În primul rând, psihic ne binedispune, ne înlătură melancolia şi depresia, iar la nivelul pielii activează vitamina D“, explică medicul de familie Ruxandra Constantina.

Alte beneficii aduse de soare sunt acelea că împiedică apariţia rahitismului la copii şi a osteoporozei la persoanele în vârstă. De asemenea, creşte imunitatea. „ O plimbare prin soare de 5-10 minute pe zi, dimineaţa între 8.00 şi 9.00 sau după amiaza, între 17.00 şi 18.00 pot face minuni“, mai spune medicul.

Căldura toridă ne face să transpirăm, lucru care este poate neplăcut, dar benefic pentru că în acest fel organismul se răcoreşte. Plimbările prin soare în miezul zilei sunt contraindicate persoanelor în vârstă care riscă să sufere diferite sincope şi accidente vasculare. „Transpiraţia depinde de numărul glandelor sudoripare. Importantă este îmbrăcămintea pe care o purtăm. Indicată este îmbrăcămintea deschisă la culoare, largă, din materiale naturale – in, bumbac – şi nu sintetice pentru că acelea nu lasă pielea să transpire şi nu absorb transpiraţia“, adaugă dr. Ruxandra Constantina.

Hidratarea corespunzătoare are un rol foarte important în orice anotimp, cu atât mai mult pe timpul verii. Care este cantitatea indicată? „Minimum 1,5-2 litri. Chiar şi 3-4 litri”, lămureşte misterul medicul. Berea, băutura la ordinea zilei pe timp de vară, ne deshidratează. „la fel ca orice altă băutură alcoolică. O sticlă de bere băută seara este însă permisă“.

Potrivit medicului, căldura cere organismului mâncare uşoară. „Asta nu înseamnă că nu putem mânca proteină animală. Peştele e foarte bun, brânzeturile în asociere cu salate, cu ouă fierte moi sau ochiuri în apă. Chiar şi grătar, dar fără carne tocată“. Indicate sunt salatele de toate culorile. Dieta pe timp de vară trebuie să includă cereale integrale, orez, pâine, şi neapărat fructe autohtone. „Renunţaţi la dulciuri concentrate. Fructele ne şi hidratează, ne şi vitaminizează. Îngheţata e recomandată, cea care are cât mai puţine E-uri şi grăsimi. O putem prepara şi acasă din piure de fructe, cacao, migdale, nuci“.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...