Restrângerea drepturilor minorităților din Ucraina, criticată de România, Ungaria, Bulgaria şi Grecia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Miniştrii de Externe din România, Ungaria, Bulgaria şi Grecia au transmis omologului ucrainean, Pavlo Klimkin, o scrisoare comună, prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea de către Radă a proiectului de Lege a Învățământului, o lege care ar urma să elimine predarea în limba maternă în Ucraina.

Acest proiect de lege a stârnit critici dure din partea țărilor cu minorități pe teritoriul Ucrainei. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat că „Ucraina ar trebui să asigure reprezentanților minorităților naționale dreptul și posibilitatea de a-și folosi limba maternă, dar, la rândul lor, ei ar trebui să vorbească fluent limba de stat, respectiv ucraineană”.

„Cel mai important este să menținem limbile minorităților, limba maternă care conturează identitatea unei minorități. În scoli, limbile minorităților trebuie promovate, încercăm să intelegem că limbile minorităților se transformă o dată cu digitalizarea în cadrul orelor de limbă maternă din școli”, a afirmat Lelia Hunziker, specialistă în politici de migrație în cantonul Argau din Elveția, într-un interviu la Radio Europa Liberă.

De menționat că şi Uniunea Europeană a cerut autorităţilor ucrainene să se adreseze Consiliului Europei „cât mai repede posibil”, pentru un aviz de specialitate asupra noii Legi a educaţiei. UE a subliniat că legea trebuie să corespundă obligațiilor internaționale asumate de Ucraina, în special Convenției cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale și Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...