Republica Moldova și România ar putea avea un spațiu informațional comun

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputați din parlamentele Republicii Moldova și României au discutat luni, la Chișinău, posibilitatea unor amendamente legislative pentru crearea unui spațiu informațional comun.

Reuniunea la care au luat parte membri ai Comisiei comune pentru integrare europeană s-a desfășurat în contextul vizitei președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la Chișinău.

Una dintre temele principale abordate a fost necesitatea elaborării unui proiect de lege care ar permite transmiterea canalelor TV și radio din România în Republica Moldova și viceversa, a declarat pentru AGERPRES deputatul Eugen Tomac.

”Am discutat un subiect extrem de important pe care îl promovez cu toată convingerea și anume de a elabora în cadrul acestei comisii un proiect privind crearea unui spațiu comunicațional comun România-Republica Moldova și aici mă refer la tot ceea ce ține de audiovizual, comunicații. Cred că este foarte important ca relația dintre cele două state să intre într-o nouă etapă, pentru ca instituțiile audiovizualului din România și Republica Moldova să aibă acces reciproc liber și gratuit”, a spus Eugen Tomac.

El a menționat că pentru aceasta va fi nevoie să fie amendată legislația internă a ambelor state. ”Cred că parlamentele celor două state trebuie să lucreze atent la legislația internă care să fie amendată, să poată fi pusă în aplicare astfel încât România și Republica Moldova să aibă un spațiu comunicațional comun, în acord cu legislația europeană”, a precizat Tomac.

Co-președintele Comisiei parlamentare comune din partea Chișinăului, Ana Guțu, a explicat că există unele impedimente din partea directivelor Consiliului Europei și ale Uniunii Europene, dar că acestea pot fi depășite. ”Dincolo de aceste constrângeri legislative europene, desigur că am putea prevedea un acord bilateral între România și Republica Moldova în ceea ce privește crearea unui spațiu informațional comun, bazat pe reciprocitate”, a menționat ea.

Ana Guțu a explicat că pentru Republica Moldova ar fi extrem de important un asemenea proiect, pentru a contracara influența mediatică rusă. ”De la independență, Republica Moldova a fost dintotdeauna supusă unei stări de ocupație a spațiului informațional de către mediile ruse și aceasta se referă și la mediile scrise. Din circa 1.600 de publicații scrise, 1.200 sunt de limbă rusă. Proporția este covârșitoare în materie de canale de televiziune: 90% din canalele retransmise de operatorii de cablu sunt de limbă rusă. Odată cu aceste canale vin și ideologia și propaganda”, a declarat Guțu.

În alt context, ea a menționat necesitatea ratificării de către România a acordului militar cu Republica Moldova, care a fost semnat acum doi ani și ratificat de parlamentul de la Chișinău vara trecută. ”Așteptăm ca și partea română să ratifice acest acord pentru că avem nevoie de el, inclusiv în contextul crizei geopolitice regionale”, potrivit Anei Guțu.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, s-a aflat luni la Chișinău, în cadrul vizitei sale având întrevederi cu președintele parlamentului Igor Corman și cu premierul Iurie Leancă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...