Reprezentantul FMI în Moldova: BNM și CNA nu au făcut nimic pentru a evita spălările de bani prin băncile moldovenești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Spălările de bani de zeci de miliarde de dolari, făcute în ultimii ani prin băncile moldovenești, ar fi putut fi evitate dacă Banca Națională și Centrul Național Anticorupție ar fi utilizat pârghiile pe care le dețin în acest sens, susține Armine Khachatryan, Reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova.

Potrivit acesteia, sistemul bancar din Republica Moldova a ajuns în starea dezastruoasă de astăzi pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba.

„Spre exemplu, în pofida numărului mare de tranzacții suspecte realizate în ultimii doi ani, Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), responsabilă de supravegherea înregistrării și transferurilor de acțiuni în băncile cotate la bursă, nu a inițiat investigații și nu și-a exprimat îngrijorarea. La fel, BNM și Serviciul prevenire și combatere a spălării banilor al Centrului Național Anticorupție nu au întreprins nici o acțiune serioasă împotriva acționarilor și conducerii băncilor, care au încălcat reglementările ce țin de combaterea spălării banilor”, a declarat Armine Khachatryan.

Totodată, din cauza lipsei clarității privind proprietarii beneficiari finali ai băncilor, există riscul ca istoria celor trei bănci devalizate să se repete.

„Acest lucru le permite unor persoane sau grupuri să obțină controlul asupra băncilor mari din Republica Moldova, evitând controlul adecvat din partea organului de supraveghere. Riscul – care s-a materializat în cazul Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank – constă în faptul, că aceste bănci pot fi ulterior gestionate în interesul personal al acționarilor, fără a fi asigurat un sistem adecvat de control, punând în pericol finanțele clienților și banii publici”, a mai precizat reprezentantul FMI în țara noastră.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...