Regimul nord-coreean își cere scuze de la populație pentru prăbușirea unei clădiri din capitală

by Genko Genko

Presa oficială din Coreea de Nord a anunţat duminică un accident „de neimaginat” pe şantierul de construcţie a unei clădiri la Phenian, care a provocat un număr neprecizat de victime, un anunţ neobişnuit din partea autorităţilor ţării.

Potrivit oficialilor din ţara vecină, Coreea de Sud, este vorba despre prăbuşirea unui imobil cu 23 de etaje aflat în construcţie, unde se instalaseră deja 100 de familii.

Este extrem de rar ca presa oficială nord-coreeană – singura autorizată – să anunţe astfel de informaţii „negative”, iar agenţia KCNA prezintă chiar scuze – şi ele la fel de rare – din partea autorităţilor.

Accidentul a avut loc marţi şi a fost provocat de supervizarea „inadecvată” de către responsabilii proiectului, a adăugat KCNA. Echipele de salvare au fost mobilizate pentru a se ocupa de răniţi şi pentru a încerca să găsească supravieţuitori sub dărâmături.

Agenţia nu precizează numărul morţilor sau răniţilor şi nici cauza accidentului, dar adaugă că acesta a şocat locuitorii din capitală.

KCNA publică scuzele publice ale unor oficiali de rang înalt, între care cele ale ministrului Securităţii publice, Choe Pu-Il.

Choe „a cerut scuze, indicând că a eşuat în a depista factorii susceptibili să pună în pericol viaţa şi bunurile populaţiei şi să ia măsuri adecvate, ceea ce a cauzat un accident de neimaginat”, a anunţat KCNA.

De partea sud-coreeană, un oficial de rang înalt a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că este frecvent ca familiile să intre în posesia unei clădiri în Coreea de Nord înainte ca aceasta să fie terminată.

Potrivit lui, 92 de famiii se mutaseră deja în clădire şi bilanţul victimelor ar putea fi „considerabil”.

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, „a rămas treaz toată noaptea de durere”, după ce a fost informat despre accident, a declarat un oficial de rang înalt nord-coreean pentru KCNA.

Coreea de Nord, una dintre ţările cele mai secrete şi mai închise din lume, condusă cu o mână de fier de dinastia Kim din 1948, face rareori publice catastrofele care au loc pe teritoriul său.

CITIȚI ȘI...