Reforma Guvernului, motivul vizitei lui Plahotniuc în SUA. Oligarhul vrea să știe dacă poate deveni prim-ministru

Reforma Guvernului, motivul vizitei lui Plahotniuc în SUA. Oligarhul vrea să știe dacă poate deveni prim-ministru

Scopul principal al vizitei președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, la Washington este de a discuta reforma Guvernului din Republica Moldova, precum și dacă poate să revină la discuțiile privind postura sa de prim-ministru. Aceasta susține jurnalistul Anatolie Golea, potrivit căruia, oligarhul moldovean vrea să afle poziția Casei Albe după ce situația s-a schimbat comparativ cu vizita acestuia de vara trecută în Statele Unite ale Americii.

Potrivit lui Anatolie Golea, reforma Guvernului este o întrebare actuală, pentru că este și una dintre condițiile organismelor europene, partenerilor de dezvoltare și ea urmează a fi realizate. „Cum să o realizeze eu nu prea am răspuns, pentru că nu este clar. Logic ar fi demisia guvernului și adoptarea modificărilor în legea guvernului, și numirea unui nou guvern. Nu cred că guvernarea va risca, se va aventura pe această cale, în situația creată. Pentru că Igor Dodon până la alegeri nu va putea semna decretul de nominalizare a candidaturii pentru prim-ministru, oricine ar fi acest candidat”, a menționat jurnalistul în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Anatolie Golea crede că „se va încerca să se ocolească procedurile legale, probabil, pentru a păstra acest guvern, dar a înfăptui reforma”. „Această temă este una dintre principalele teme pe care le va aborda președintele PD, Vlad Plahotniuc, în cadrul vizitei actuale la Washington. Pentru că un an în urmă, când a fost în vizită, au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv revenirea domniei sale în politică și, eventual, în postură de prim-ministru. Unele promisiuni care au fost date de către Vlad Plahotniuc nu au fost îndeplinite”, a declarat Golea.

Întrebat care sunt acele promisiuni făcute, dar de care nu s-a ținut, jurnalistul a spus că „principala este că se va retrage din politică și chiar va pleca din Republica Moldova”. „Conform mai multor surse, au fost asemenea promisiuni. Dar situația s-a schimbat, promisiunile nu mai sunt valabile. În Statele Unite ale Americii s-a schimbat guvernarea și acum urmează a fi negociat carte blanche de la început. Urmează să afle poziția Casei Albe dacă poate reveni în postura de prim-ministru acum sau mai târziu, până la alegeri sau după. Și, eventual, și alte lucruri care se întâmplă în Republica Moldova”, a conchis jurnalistul Anatolie Golea.

0