Recomandări pentru amatorii de focuri de artificii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În perioada sărbătorilor de iarnă se utilizează abundent focuri de artificii. În acest context, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu mai multe recomandări.

Pentru prevenirea incidentelor cauzate de procurarea și utilizarea materialelor pirotehnice, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu următoarele recomandări conform Legeii privind regimul focurilor de artificii interzice.

. comercializarea petardelor şi artificiilor prin reţeaua de comerţ ambulant sau în afara unităţilor comerciale autorizate;

. depozitarea şi comercializarea articolelor pirotehnice în blocuri locative, instituţii cultural-artistice şi de învăţămînt, aeroporturi, gări auto şi feroviare, chioşcuri, tarabe, ori pe teritoriul întreprinderilor cu pericol de explozie sau de incendiu;

. vînzarea sau transmiterea în posesie a articolelor pirotehnice consumatorilor care nu au atins vîrsta de 18 ani;

. utilizarea articolelor pirotehnice în localităţi, în timpul nopţii, între orele 22.00 – 07.00, cu excepţia cazurilor lansării focurilor de artificii la evenimente de interes naţional sau internaţional;

. Procurați produse pirotehnice etichetate în modul corespunzător, în limba română, care să conţină cel puţin denumirea şi adresa importatorului, tipul şi categoria articolului pirotehnic, termenul de valabilitate, limitele minime de vârstă a utilizatorilor şi distanţa minimă de securitate în timpul utilizării acestora, cu ataşarea Instrucţiunii de folosire adecvată. În afară de aceasta, articolele pirotehnice trebuie să conţină informaţii cu privire utilizarea acestora în exteriorul sau interiorul încăperilor.

. Pentru fiecare articol trebuie să se înmâneze o instrucţie de utilizare şi exploatare, care să conţină informaţii clare despre pericolul şi limitele utilizării acestora. Instrucţiunea poate fi anexată nemijlocit pe articole pirotehnice sau pe ambalaj, condiţia principală fiind ca textul în limba de română, să fie expus clar.

Etichetarea articolelor pirotehnice trebuie să includă numele și adresa producătorului sau importatorului, denumirea și tipul articolului, limita minimă de vârstă a persoanelor care le pot utiliza. De asemenea, instrucţiunile de folosire a articolele pirotehnice, anul producerii, raza minimă de securitate, după caz, cantitatea echivalentă netă de material exploziv activ şi termenul limită de folosire a articolului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...