Războiul dintre Rusia şi Occident a început deja

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Presupun că Putin, fiind un ofiţer de informaţii, nu un funcţionar plicticos, ştie că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acţiunilor subversive, împotriva activităţii serviciilor de informaţii, împotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roşii.

Nu protejează Europa Centrală şi de Est împotriva acţiunilor subversive prin cumpărarea mediei şi a băncilor”, spune analistul american Stratfor Robert Kaplan, punând degetul pe mijlocul rănii.

Desemnat în 2011 de către Foreign Policy printre „Primii 100 de gânditori ai lumii”, Kaplan şi-a lansat joi, la MAE, volumul Răzbunarea geografiei, anunţând ca următoarea sa carte va fi despre România.

De fapt, Occidentul şi Rusia sunt în război. Nu unul convenţional. El nici nu cred că va începe vreodată. Nu îl vrea nici o parte nici cealaltă, conştiente că, apoi, Al Patrulea Război Mondial va fi cu arcuri de lemn şi bâte.

Războiul care se duce acum este pentru controlul economic şi al deciziei politice, iar arma principală este corupţia. Aceea care slăbeşte statul, care drenează resursele de dezvoltare, menţine sărăcia, augmentează toate vulnerabilităţile, inclusiv clivajul dintre stat şi cetăţeni.

Şi pe vremea când Occidentul dormita, Putin lucra intens. Îşi crea reţele de influenţă prin corupţie. Împăna cu oamenii lui, cumpăraţi, şantajabili, zonele de decizie din ţările care îl interesau. Reţele care au fost deja activate sau sunt gata de activare. Nu am nicio îndoială că şi în România. Iar Republica Moldova mistuie de astfel de persoane ale lui Putin, infiltrate chiar până şi în cele mai înalte funcţii din stat.

Citeşte şi: Încă un europarlamentar este suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

Aşa se explică implicarea fără precedent a SUA in lupta anticorupţie din Europa Centrală şi de Est, din Balcani. „Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţia din interior, însă face o ţară vulnerabilă şi la influenţele din afara graniţelor, care ar dori să exercite o presiune nejustificată asupra politicilor economice, politicilor de stat şi luarea deciziilor”, spunea dna Nuland. „Corupţia este autostrada pe care Putin mărşăluieşte spre Europa”, adaugă adjunctul dnei Nuland.

Războiul cu Rusia este războiul anticorupţie. Dacă el va fi pierdut, nicio bază militară nu va fi eficientă, nicio armă de cea mai înaltă tehnologie nu va compensa. Pentru că nu vor fi niciodată folosite.

Daca însă SUA reuşesc să cureţe partea aceasta de Europă de oamenii infiltraţi şi cumpăraţi de Rusia, Putin va primi cu adevărat o lovitură majoră. Corupţii din poziţii cheie în stat, economie şi presă sunt „bombardierele” ruseşti care trebuie doborâte.

Şi de aceea SUA au dat semnalul că vor susţine cu orice preţ o justiţie independentă în Romania, Republica Moldova şi alte state din estul Europei. În războiul care a început deja, câmpul de luptă este corupţia, iar arma este anticorupția. Aceasta este esenţa. Nu mai căutaţi pe cer avioane, nu vă mai temeţi de bombardiere. Nu vor veni.

În funcţie de votul de anul acesta la prezidenţiale, războiul poate deveni mai greu, poate presupune eforturi mai mari. Dar anticorupţia din România nu mai este o chestiune internă. A devenit o chestiune strategică pentru lumea occidentală. Şi nu cred că SUA concep pierderea acestui război. Ceea ce dă garanţii majore pentru independenţa justiţiei din Romania. Nu absolute.

Citeşte şi: Scenariu foarte îngrijorător pus la cale la Moscova: Să rupem România

Deja vedem o accelerare fără precedent a activităţii DNA. Vedem lovituri fără precedent încasate de sistem. Vedem în acelaşi timp că dincolo de declaraţii halucinante antijustiţie, puterea actuală nu îşi permite masuri de blocare a acesteia. Anticorupţia pare sub scut american.

Şi americanii sunt pragmatici. Ei ştiu să îşi atingă scopul punctual folosindu-şi pârghiile indiferent de culoarea puterii. Mai greu, mai uşor, cu efort mai mare sau mic, dar nu cred că Washington-ul îşi permite să piardă acest război.

Pentru că o Românie coruptă este o Românie vulnerabila în fata lui Putin, iar acest lucru în ţara de graniţă a NATO este de neconceput. E ca şi cum Turcia ar fi împânzită de baze al Qaida, pe celălalt front.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...