Raport SUA: Republica Moldova – sursă semnificativ de mare, ţară de tranzit şi destinaţie pentru traficanţii de persoane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova reprezintă o sursă semnificativ de mare, o ţară de tranzit şi o destinaţie a victimelor reţelelor de trafic de persoane, arată un raport al Departamentului de Stat american, subliniind că instituţiile guvernamentale române nu îndeplinesc standardele minime în domeniu, dar depun eforturi în acest sens.

Republica Moldova se încadrează în categoria „a doua – sub supraveghere”, a statelor cu un număr semnificativ de mare de victime, dar care fac eforturi pentru atingerea standardelor minime. Tot aici se încadrează Algeria, Bulgaria, Bangladesh, Bulgaria, Camerun, Ungaria, Irak şi Serbia.

În categoria întâi sunt ţările ce respectă standardele minime pentru contracararea traficului de persoane. Sunt încadrate în această categorie statele vest-europene, precum şi Statele Unite, Australia, Israelul şi Coreea de Sud.

În categoria a doua, alături de România, sunt ţări precum Afganistan, Albania, Argentina, Azerbaidjan, Brazilia, Croaţia, Egipt, Japonia, Grecia, Iordania, Japonia, Turcia şi Tunisia.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova anunţă că a luat act de Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, ediția 2017, în care ţara noastră a fost clasată la nivelul Tier 2 Watch List.

MAEIE subliniază că situaţia reflectată în raportul respectiv se referă preponderent la anul 2016, când s-a aflat în derulare reforma instituţiilor de resort abilitate cu sarcini de combatere a traficului de fiinţe umane (TFU), proces finalizat la sfârşitul anului trecut. Acest proces a presupus inclusiv o privire mai atentă asupra oficialilor cu responsabilități directe în combaterea traficului de persoane, dintre care unii au prezentat probleme de integritate și a căror activitate nu a corespuns nevoilor și așteptărilor în acest sector.

„Fiind conştiente de această stare de lucruri şi fără a aştepta publicarea raportului, autorităţile au elaborat un set de propuneri, în strânsă colaborare cu Ambasada SUA la Chişinău, pentru a redresa situaţia în acest domeniu”, anunţă reprezentanţii MAEIE.

Proiectul documentului a fost deja transmis spre consultare comunităţii anti-trafic, inclusiv societăţii civile. Pentru implementarea acestui document a fost propus un calendar ambiţios, în dorinţa de a întreprinde acţiuni prompte şi cuprinzătoare de către instituţiile de resort implicate.

Printre altele, documentul prevede întărirea capacității de investigare, urmărire penală şi condamnare a traficanţilor pe măsura faptelor lor grave, combaterea corupţiei în sistemul judecătoresc, protejarea anchetatorilor şi procurorilor de influenţă externă şi corupţie internă, asigurarea protecţiei victimelor în timpul proceselor de judecată, în special în timpul urmăririlor penale, ş.a.

Setul de propuneri urmează a fi completat și aprobat la următoarea şedinţă a Comitetului Naţional anti-trafic preconizată pentru luna iulie curent, cu o perioadă de acţiune până la sfârşitul anului 2017.

„Autorităţile Republicii Moldova conştientizează gravitatea fenomenului traficului de fiinţe umane şi vor depune eforturile necesare pentru realizarea de progrese rapide și consistente în vederea eradicării acestui flagel. Pe termen mediu, Guvernul urmează să adopte şi să implementeze Strategia naţională de prevenire şi combatere TFU, un document de politici complex, care va combina sistemul naţional de referire pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime cu dimensiunea de prevenire şi combatere TFU”, anunţă reprezentanţii MAEIE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...