Putin vrea să creeze concurență pentru Hollywood: Planul grandios pentru Mosfilm

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În încercarea de a elimina influența producțiilor hollywoodiene de pe piața internă, guvernul de la Moscova a aprobat asocierea studiourilor Mosfilm cu o companie privată care să resusciteze producția de filme rusești.

Citeşte şi: (VIDEO) Record: Care este serialul TV cu cele mai multe premii din istorie

Altera Park, o subsidiară a Altera Capital va investi în construirea a două noi studiouri, un depozit pentru garderoba actorilor, un cinema multiplex și o sală de concerte. Compania Altera este condusă de un fost subordonat al lui Vladimir Putin, Kirill Androsov, anunță ziarul The Guardian.

În căutarea gloriei
Create de sovietici, studiourile Mosfilm au reușit să producă și câteva capodopere cinematografice sub semnătura regizorilor Andrei Tarkovski sau Nikita Mihalkov.

De la începutul anilor ’90 însă, Mosfilm a decăzut brusc, la fel ca multe alte investiții megalomanice în perioada sovietică.

Acum, rușii speră ca suma de 500 de milioane de dolari să trezească la viață cinematografia autohtonă.

Androsov a declarat pentru site-ul rusesc Good To Know că investiția se va realiza pe parcursul a trei ani, abia în 2018, cele două studiouri moderne fiind gata de a lucra din plin.

Citeşte şi: Polonia şi Olanda, strategie fără precedent pentru a combate propaganda rusă

Propagandă și cenzură
În ultimii ani, Moscova a acordat un interes crescut industriei cinematografice autohtone, în 2014, Ministerul Culturii propunând chiar limitarea numărului de pelicule străine difuzate în cinematografele din țară.

În martie, oficialii din minister au dat publicității chiar și o listă cu subiectele care ar trebui tratate cu preponderență în peliculele rusești: eroismul militar, valorile tradiționale și „Crimeea și Ucraina în 1000 de ani de istorie rusească”.

Filmul de război „Stalingrad”, produs anul trecut de Mosfilm a reușit să aducă încasări de peste 50 de milioane de dolari, iar mulți regizori și producători s-au conformat deja liniei directoare trasate de Moscova.

Alte producții care respectă întru totul indicațiile trasate de oficialii actualului regim sunt: „The Dark Story”, o adaptare a „Livezii cu vișini” de Cehov, „White Tiger” și „Road to Berlin”, două filme dedicate eroismului armatei sovietice în Al Doilea Război Mondial.

În schimb, o lovitură destul de dură pentru regimul de la Kremlin a dat-o compania Non-stop Productions, cu pelicula Leviathan (2014), un film tulburător despre corupția instituționalizată din Rusia.

Citeşte şi: O tânără care a fost „troll al Kremlinului” cere justiţiei să oprească maşina de propagandă pro-Putin

De altfel, Leviathan a fost interzis în cinematografele din Federația Rusă, în ciuda premiilor câștigate la Cannes și la Festivalul de Film din Toronto.

În criză
Compania Mosfilm a fost înființată încă din perioada leninistă, în 1920, după căderea URSS studiourile traversând o perioadă dură până în 1998, când la conducere a venit regizorul Karen Shakhnazarov.

Acesta a făcut din modernizarea studiourilor o prioritate, dar planurile sale au fost spulberate de criza economică din 2008.

În urmă cu doi ani, Shakhnazarov a fost nevoit să se declare înfrânt de greutățile financiare, solicitându-i lui Putin să găsească un investitor privat pentru continuarea activității.

„Mosfilm este stindardul cinematografiei din Rusia. Această investire va avea efect asupra întregii industrii, care acum se află într-o situație dificilă”, consideră Georgy Shabanov, directorul distribuitorului de filme All Media Company.

Citeşte şi: Propaganda rusă loveşte din nou; Ce-a mai copt Kremlinul pentru binele lui Putin

Noul cinematograf care va fi construit de Mosfilm urmează să difuzeze doar pelicule ale regizorilor ruși.

Cu toate acestea, unii producători nu văd cu ochi buni investiția anunțată de Androsov.

„Valoarea unei companii producătoare nu mai stă doar în dimensiunea ei, ci în ideile pe care filmele produse le răspândesc și în modul în care oamenii reacționează la acestea.

Mai bine dirijau investiția în educație, nu în construcția unor noi studiouri”, susține Oleg Berezin, șeful studiourilor Nevafilm din Sankt Petersburg.

Citeşte şi: (VIDEO) Noul trailer „Spectre”, următorul film din seria James Bond, face furori pe internet


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...