Putin se arată conciliant faţă de Occident, la 70 de ani de la victoria contra nazismului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vladimir Putin, încolţit de occidentali, care îi reproşează sprijinirea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, a ţinut să evidenţieze, totuşi, sâmbătă, la Moscova, „contribuţia” Aliaţilor la victoria din 1945 contra Germaniei naziste, adoptând astfel un ton conciliant faţă de Occident.

„Trebuie să ne aducem aminte că anume Armata Roşie, la capătul unui asalt devastator asupra Berlinului, este cea care a pus punct final războiului contra Germaniei hitleriste”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în timpul unui discurs susţinut în Piaţa Roşie, în preludiul unei parade militare de amploare, relatează AFP.

„Uniunea Sovietică a luat parte la luptele cele mai sângeroase. Aici (în Uniunea Sovietică, n. red.) naziştii şi-au concentrat puterea lor militară”, a subliniat Putin, referindu-se la moartea a cel puţin 25 de milioane de sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Mulţumesc Marii Britanii, Franţei şi Statelor Unite pentru contribuţia la victorie. Mulţumesc numeroaselor ţări antifasciste care au luat parte la luptele împotriva naziştilor”, a adăugat liderul de la Kremlin, după care a urmat un minut de reculegere în memoria victimelor războiului, o premieră în istoria festivităţilor de 9 mai organizate în Rusia.

Preşedintele rus s-a arătat mai degrabă conciliant faţă de occidentali, evitând de această dată să evoce ameninţarea „fascistă” ucraineană.

„După 70 de ani, istoria ne reaminteşte să fim vigilenţi”, a spus el.

Mai târziu, în timpul unei recepţii cu liderii mondiali prezenţi la Moscova, el a precizat că „spiritul alianţei care s-a făurit în cursul celui de-al Doilea Război Mondial ar trebui să servească drept exemplu astăzi”.

În pofida boicotului occidental, Vladimir Putin s-a bucurat totuşi de prezenţa liderilor unor puteri emergente, precum preşedinţii chinez Xi Jinping şi indian Pranab Mukherjee, dar şi de cea a secretarului general al ONU Ban Ki-moon.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...