Publicarea raportului Kroll: „Un act mai degrabă de disperare, decât de curaj politic”

by Genko Genko

Publicarea raportului Kroll, cu câteva zile înante ca acesta să intre în posesia opoziției și societății civile, este mai degrabă un act de disperare, decât de curaj politic, comentează socialistul Igor Dodon decizia președintelui Parlamentului, Andrian Candu, de a publica documentul.

Acesta consideră că raportul a fost făcut public sub presiunile opoziției și ale societății civile, astfel oligarhii au fost impuși să jertfească măcar ceva.

„În acest raport se descrie foarte clar ceea despre ce societatea vorbeşte mai bine de jumătate de an. Oare instituţiile abilitate şi guvernanţii nu ştiau? Aveau nevoie de un raport costisitor? În fruntea principalelor instituţii de stat care trebuiau să împiedice jaful de miliarde au fost şi sunt în continuare oamenii Partidului Liberal Democrat, ai Partidului Democrat şi ai Partidului Liberal (Ministerul de Finanţe, Procuratura Generală, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul Economiei, Banca Naţională a Moldovei). Credeți că conducătorii acestor partide nu au fost informați de subalternii lor despre ceea ce se întâmpla în bănci pe parcursul anilor 2011-2014?”, întreabă Dodon pe o rețea de socializare.

„Credeţi că Shor putea face aşa jaf de proporţii fără a fi tutelat, protejat de Filat, Plahotniuc şi Ghimpu?”, mai notează Dodon.

Potrivit acestuia, societatea asistă la un show bine regizat prin care urmează „schimbarea unor demnitari în fruntea guvernului și în unele instituții statale”.

Raportul Kroll, privind situația de la BEM, Unibank și Banca Socială a fost publicat luni seară. Astfel, compania ajunge la concluzia că Ilan Shor stă în spatele unor acțiuni „clare, prin care se urmărea preluarea controlului” asupra celor trei bănci.

Citește și: (DOC) Raportul Kroll a fost publicat; Bula de săpun s-a spart

CITIȚI ȘI...