Proiectul care pune miliardul furat pe seama cetăţenilor, retras de pe agenda Comisiei economie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Legea prin care banii oferiți prin garanții de stat din rezervele Băncii Naționale pentru acoperirea jafului din sistemul bancar să fie returnați din bugetul de stat urmează a fi analizată astăzi de membrii Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

Update 10:20 Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a Comisiei economie, membrii comisiei declarând că este prematur ca acesta să fie discutat în condiţiile în care nu au avut loc dezbateri şi consultări publice.

Experții în domeniu spun că legea prin care au fost transformați în datorie publică banii alocați de Banca Națională pentru acoperirea găurii formate de furtul miliardului, comportă elemente de coruptibilitate.

Potrivit unei analize a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, proiectul de lege, propus să fie votat prioritar de către Parlament, este în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova.

Având în vedere importanța și impactul major pentru societate, acest proiect de lege nu poate fi examinat în grabă de către Parlament, susțin autorii studiului, potrivit cărora documentul nu deține nici expertizele juridice, anticorupție, economice, financiare, științifice. În opinia autorilor, biroul permanent al Parlamentului trebuie să verifice totodată dacă este argumentată și justificată urgența sau prioritatea examinării proiectului de lege înaintat de Guvern.

Totodată, în raportul de expertiză s-a arătat că la momentul depunerii proiectului de act legislativ spre dezbateri, erau lipsă expertizele care au rolul de a determina raționalitatea adoptării acestui proiect de lege, avantajele și dezavantajele acestuia, consecinţele economico-financiare și de alt gen care pot surveni în urma adoptării proiectului de lege.

Nota informativă nu conţine o fundamentare economico-financiară, deşi aceasta era necesară, întrucât proiectul presupune cheltuieli financiare majore.

La fel, autorul nu efectuează nici un calcul în privința dobânzii anuale de 5%, prevăzută în proiect, la suma nominalizată. Or, potrivit unor calcule elementare, dobânda respectivă reprezintă circa 678 milioane de lei pe an, fără a lua în calcul şi plata sumei de bază, se arată în expertiză. Plus la aceasta, autorul nu a adus informaţii și cifre privind modul în care au fost utilizate garanţiile acordate de către Guvern Băncii Naţionale a Moldovei în perioada noiembrie 2014 – aprilie 2015. Mai mult ca atât, nota informativă nu conţine nici o informaţie privind situaţia reală în sectorul bancar din Moldova și situația recuperării sumelor bănești.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...