Probleme pentru Putin; Protestele sociale iau avânt în Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Protestele sociale din Rusia iau avânt. Plângerile la adresa oficialilor corupți și a salariilor întârziate sunt trimise președintelui Vladimir Putin. Cine dacă nu „tătuca țarul” să-i pedepsească pe cei vinovați? Dar cazurile cu final fericit pot fi numărate pe degetele de la o mână, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

În Krasnodar, în sudul Rusiei, fermierii se plâng de câțiva ani de ocuparea abuzivă a terenurilor agricole de către corporaţiile agricole mari. „Agroholdingurile” falsifică semnăturile micilor agricultori în cadrul unor contracte false, iar judecătorii corupţi confirmă pretențiile escrocilor, care sub pază puternică recoltează terenuri străine. În regiunea Krasnodar, cunoscută pentru pământul fertil, se câștiga foarte bine din agricultură.

Unul dintre cei mai mari jucători din sectorul agricol din regiunea Kuban este considerat miliardarul Oleg Deripaska, celălalt mare latifundiar din zonă este fostul guvernator al regiunii, Alexandr Tkacev. Potrivit presei locale, familia acestuia deține o jumătate de milion de hectare de teren arabil în Kransodar. Agricultorii locali şi-au îndreptat furia lor în primul rând asupra lui Tkacev, care acum este și ministru al agriculturii în guvernul rus. Încă din luna martie a acestui an fermierii au vrut să meargă cu tractoarele la Putin, pentru că, așa cum se obișnuiește în astfel de cazuri în Rusia, „să ducă adevărul la Kremlin”. Dar primăvară li s-a promis rezolvarea petiţiilor și chiar a fost înființată o comisie specială. Şi cu asta totul s-a terminat.

În luna iulie, fermierilor din Krasnodar le-a fost refuzată întâlnirea cu premierul Medvedev, care a efectuat o vizită în regiune. Duminica trecută, circa 300 de fermieri au defilat cu tractoare și mașini în direcția Moscovei. Câteva zile mai târziu, coloana a fost blocată în regiunea vecină Rostov: protestatarii au fost reținuți după întâlnirea cu trimisul special pentru Drepturile Omului al președintelui rus. Autorităţile au declarat însă că fermierii au încălcat Legea cu privire la mitinguri. Aşa că, doi lideri au fost reținuți timp de 10 zile, iar ceilalţi participanţi au fost obligaţi să plătească o amendă de 10 mii de ruble fiecare.

Protestatarii au fost sprijiniţi de șoferii de camioane.

„Acțiunea de protest a agricultorilor din Kuban a fost copie la indigo după protestele șoferilor de camioane, care s-au opus introducerii unui nou sistem de tarifare în Rusia. Potrivit unor zvonuri, beneficiarul principal al noului sistem de taxare „Platon” este clanul Rotenberg, în relaţii de prietenie cu Putin. Fraţii Rotenberg primesc în mod regulat comenzi guvernamentale pentru construcţii de tot felul – de exemplu, podul de la Kerci, între Rusia şi peninsula ocupată Crimeea”, spune articolul. Protestele șoferilor de camion s-au încheiat cu reducerea tarifelor și a amenzilor, dar şi cu dosare penale împotriva liderilor acțiunii.

Mass-media oficială a ignorat complet astfel de evenimente, iar dacă le-a menţionat, a spus că protestele camionagiilor sunt orchestrate de peste graniţă (chiar de la Washington).

„Din cauza lipsei poziției critice a societăţii, problemele sociale nu devin probleme politice. Chiar și pe fondul campaniei pentru alegerile parlamentare, agricultorii din Kuban au așteptat în zadar sprijin politic. Despre fermierii furioși din regiunea Krasnodar s-a scris că, la întâlnirile cu oficialii, au venit în tricouri cu imaginea președintelui Putin. În Rusia continuă să trăiască credința într-un „tătucă-țar” care nu știe ce fac în spatele lui „boierii trădători”. Chiar și cei care nu mai cred în Putin trebuie să apeleze la președinte: este esența verticalei puterii, fără alternativă, din Rusia lui Putin.

În acest regim, rolul de paratrăsnet este acordat premierului Medvedev. În mod intenționat sau accidental, rolul este jucat excelent de premier „graţie” declarațiilor sale nepotrivite și provocatoare. De exemplu, cu puţin timp în urmă, el a recomandat profesorilor care se plângeau de salariile mici să-şi încerce norocul în „afaceri”. Iar pe pensionarii din Crimeea i-a sfătuit să „aibă răbdare şi să rezite”, pentru că nu sunt bani.

Potrivit sondajelor de opinie, 27% dintre ruși consideră că guvernul Rusiei este corupt. Cu toate acestea, credinţa în Putin rămâne neclintită.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...