Președinția cere modificarea structurii de susținere a BAC-ului, prin introducerea unui „examen național”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președinția a lansat o inițiativă care prevede modificarea Codului Educației sub aspectul ce ține de susținerea examenelor de bacalaureat. Mai exact, se propune introducerea certificatului de absolvire ce acordă opțiune de a susține examenul de finalizare a învățământului liceal și introducerea unei noi forme de încheiere a învățământului liceal și anume examenul național, diferit de examenul de BAC existent.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi și Corneliu Popovici spun că modificarea Codului Educațional este impusă de numărul impunător de absolvenți care nu au susținut examenul de maturitate.

„Mii de absolvenți de liceu au rămas fără documente care le-ar confirma studiile preuniversitare. Mulți dintre aceștia nu au șanse de a obține o diplomă dacă nu vor fi întreprinse schimbări. Vina nu este doar a elevilor, ci și a întregului Sistem Educațional. Nepromovarea examenelor de BAC de către mii de elevi a avut un impact negativ supra întregii societăți. Tinerii care au picat BAC nu își pot continua studiile pe filiera profesională, iar angajatorii refuză să ia la serviciu absolvenți de liceu fără diplome de BAC”, a declarat Popovici.

În opinia consilierului, BAC-ul nu reprezintă un rezultat la final de studii, ci un „postulat shakespearean – a fi au a nu fi”. Astfel, Președinția vine cu o structură de modificare și completare a Codului Educațional:

Introducerea certificatului de absolvire ce acordă opțiune de a susține examenul de finalizare a învățământului liceal, de a urma programe de pregătire profesională în instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar și profesional tehnic post secundar și a fi angajat în câmpul muncii.

Introducerea unei noi forme de încheiere a învățământului liceal și anume examenul național, diferit de examenul de BAC existent. Finalizarea învățământului liceal se va efectua, prin urmare, prin susținerea examenului de BAC pe care îl avem la moment și examenul național, care va reprezenta o formă de încheiere a treptei liceale pentru cei care își doresc să-și continue studiile la un alt nivel, în special pe filiera profesională sau angajarea în câmpul muncii.

Conform consilierilor prezidențiali, propunerea de implementare este în concordanță cu prevederile clarificărilor internaționale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...