Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, stupefiat de solicitarea ministrului Justiției

by D M
Distribuiti mai departe...

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat stupefiat când ministrul Justiției a cerut avizul Comisiei de la Veneția pentru modificările legii CSM.

„Azi dimineață, ministrul Justiției ne-a prezentat o cerere de aviz al Comisii de la Veneția pentru amendarea legii pentru CSM. Vom emite acest aviz în procedură de urgență. Veți avea acest aviz înainte de sfârșitul lunii ianuarie. Am fost surprins când ieri la Parlament am aflat că acest proiect de amendament urmează să fie adoptat azi și m-am întrebat la ce mai servește avizul comisiei dacă acest proiect de amendament este deja adoptat de Parlament. Dar ministrul Justiției m-a asigurat că avizul comisie rămâne la fel de important pentru că se va ține cont de el la o eventuală ameliorare a legii care va fi adoptată azi. Moldova are nevoie de o reformă serioasă a sistemului judiciar, reformă care este urgentă. Sunt și mai conștient că ceea ce-i trebuie Moldovei este o reformă de calitate a sistemului judiciar, iar pentru o reformă de calitate este nevoie de timp. Respectiv trebuie să avansăm pe calea acestei reforme fără a pierde timp, dar și fără a ne grăbi. E nevoie ca această reformă să fie una coerentă, globală”, a spus Gianni Buquicchio la o conferință de presă de totalizare a vizitei sale în Moldova. 

Oficialul străin a mai îndemnat toți actorii implicați în reformarea sistemului judiciar să asigure transparența acestui proces și dialogul cu toată lumea interesată, inclusiv societatea civilă. 

Vă invit să evitați să legiferați pe bucăți. Știu că vă gândiți la o strategie globală de reformă și vă încurajez să avansați în acest sens. O altă chestiune la care țin e că această reformă să se facă printr-un dialog constant al tuturor actorilor vizați. Când vorbesc despre actori mă refer la principalii actori, dar și la societatea civilă.  Reforma trebuie efectuată prin transparență. Dialogul trebuie să se facă direct și nu prin intermediul presei. Puterea judiciară e una dintre cele trei puteri ale statului și aș spune că e chiar mai importantă decât celelalte. Toți actorii trebuie să fie uniți, să evite conflictele. Pot exista divergențe de opinie, dar trebuie păstrat dialogul. Comisia s-a expus asupra legitimității CSM. Acesta are o legitimitate constituțională care nu trebuie contestată„, a spus în încheiere oficialul.

Parlamentul examinează un proiect al Ministerului Justiției privind modificarea Legii cu privire la CSM care prevede inclusiv majorarea numărului de membri ai Consiliului de la 12 la 15, dintre care doi profesori titulari și un judecător.

Documentul schimbă și procedura de alegere a membrilor CSM la Adunarea Generală a Judecătorilor și prevede că președintele instituției poate fi ales doar din rândul membrilor CSM care dețin și calitatea de judecător.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...