Prea scump şi pentru SUA: Aviaţia militară va rămâne curând fără bani pentru avioane noi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

US Air Force nu îşi mai poate permite să modernizeze flota de aeronave după 2021, conform bugetului actual, după cum au constatat chiar reprezentanţii Pentagonului.

Aviaţia militară americană va fi nevoită să retragă mai multe aeronave decât reuşeşte să cumpere, în următorii ani, dacă nu primeşte mai mulţi bani de la bugetul de stat, relatează Defense News.

O criză anunţată

Doar 5 ani vor mai putea americanii să ţină pasul cu programul de reînnoire a parcului de aeronave, după 2021 flota de avioane şi elicoptere de atac urmând să scadă dramatic.

Calculele făcute de oficialii din Pentagon arată că flota de aeronave militare va atinge un minim al ultimelor decenii în 2026, moment în care numărul total al aparatelor de zbor va coborî la 13.109 unităţi, de la 14.005 câte sunt funcţionale în prezent.

Până şi trupele speciale vor fi afectate de această scădere, în următorii 10 ani numărul aparatelor de zbor folosite de către elita militară urmând să scadă de la 470 la 410, conform documentelor înaintate Congresului american.

Congresmenii au aprobat menţinerea a 1.900 de avioane de atac în flota aviaţiei americane după 2021, dar sunt destule semne de întrebare privind posibilităţile financiare ale USAF de a îndeplini acest obiectiv.

În prezent, aviaţia americană are 1.971 astfel de aeronave în inventar, incluzând modelele A-10 Warthog, F-15, F-16, F-22 şi F-35A.

Uzură fizică

Anterior prezentării programului multianual, oficialii din Departamentul de Apărare al SUA au discutat şi posibilitatea retragerii avionului de vânătoare A-10 din dotarea aviaţiei americane, dar varianta finală pare să rezide în modernizarea aeronavei, ţinând cont de costurile reduse de producţie şi bunele rezultate dovedite de avion în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan.

Congresul american a insistat pentru relansarea producţiei dronelor Raptor F-22, dar oficialii din Pentagon se opun acestei idei, motivând că proiectul a atins deja costuri exorbitante.

În schimb, 31 de avioane F-35 vor fi adăugate în inventarul marinei în cursul anului viitor, menţinând parcul de aeronave al US Navy aproape de targetul stabilit în cadrul programului de reînnoire a flotei adoptat în 2014.

Cu toate acestea, marina întâmpină dificultăţi în înlocuirea avioanelor F-18 Hornet, actualele avioane de vânătoare aflate pe portavioanele americane fiind la limita uzurii fizice.

O problemă importantă o reprezintă şi scăderea numărului de avioane de antrenament, pregătirea piloţilor urmând să aibă de suferit ca urmare a scăderii numărului de aeronave de la 2148, la 1916, în următorii 10 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...