Germania cere alocarea a 10% din bugetul UE pentru refugiaţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul german al Dezvoltării, Gerd Muller, a propus redirecţionarea a 10% din bugetul Uniunii Europene pentru gestionarea crizei refugiaţilor, considerând că actualele mecanisme aflate la dispoziţia oficialilor de la Bruxelles sunt ineficiente.

Muller insistă ca forul executiv al Uniunii, Comisia Europeană, să desemneze un comisar pentru gestionarea noii strategii de rezolvare a crizei refugiaţilor, relatează The Guardian.

„Trebuie să abordăm această problemă cu noi instrumente de lucru şi propunerea mea se referă la alocarea a 10% din bugetul UE pentru rezolvarea crizei refugiaţilor”, a explicat ministrul german, la Forumul Umanitar Mondial de la Istanbul.

Europa corigentă

La ora actuală, cele 28 de state europene, în special cele din spaţiul Schengen, se poziţionează în tabere diferite în ceea ce priveşte rezolvarea problemei refugiaţilor din Orientul Mijlociu.

În vreme ce Germania şi Olanda insistă pe varianta mutării refugiaţilor din Siria şi Irak, state precum Ungaria au apelat la măsuri extreme pentru a stăvili fluxul de migranţi, ridicând până şi garduri de sârmă ghimpată în calea acestora sau modificând legislaţia în privinţa migraţiei pentru a-i descuraja să mai ceară azil.

Europa este însă corigentă şi la evacuarea refugiaţilor din taberele situate pe teritoriul Italiei şi Greciei, ca şi la preluarea refugiaţilor direct din zonele afectate de războaiele civile.

Doar 1% din cei 120.000 de refugiaţi care trebuiau preluaţi de toate ţările membre UE au fost până acum redistribuiţi.

Nici în privinţa alocării fondurilor pentru statele din Orientul Mijlociu care adăpostesc pribegii puşi pe drumuri de conflicte situaţia nu este mai îmbucurătoare.

Din miliardele promise sub formă de ajutoare financiare pentru ţări precum Liban, Iordania sau Turcia, Comisia Europeană nu a virat decât a şasea parte din sumă.

„Nu putem merge dintr-un summit în altul pentru a ne angaja în promisiuni pe care să nu le respectăm mai apoi. Avem nevoie de un comisar european care să se ocupe de aceste crize şi de un fond unitar în care să virăm 10 miliarde de euro anual pentru a gestiona aceste probleme”, a punctat Gerd Muller.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...