Povestea celei mai bogate femei din China: de la muncitoare în fabrică la o avere de miliarde

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Născută într-un sat sărac din centrul Chinei, Zhou Qunfei era cu ani în urmă o simplă muncitoare într-o fabrică. Astăzi este cea mai bogată femeie din China, cu o avere estimată la miliarde de dolari și clienți de renume mondial precum Apple și Samsung.

New York Times prezintă, în ediția electronică, parcursul impresionant al antreprenoarei chineze.

Citeşte şi: Zuckerberg a făcut încă un pas spre a deveni cel mai bogat om din lume; Ce avere are fondatorul Facebook

În fabrica sa ultramoderna, Zhou este capabilă să facă oricând munca tehnicienilor. Uneori chiar lucrează ca mașinist pentru a se asigura că totul funcționează corect.

Zhou și-a valorificat într-o industrie de miliarde de dolari experiența acumulată ca angajată în fabrică. Compania sa, Lens Technology este în prezent unul dintre principalii furnizori de componente pentru laptopuri, tablete și smartphone-uri, inclusiv pentru iphone și Galaxy.

Publicația citată subliniază faptul că Zhou este una dintre puținele femei care și-au construit averea aproape de la zero.

China este țara unde numărul unor astfel de cazuri este cel mai ridicat. Potrivit lui Huang Yasheng, expert în clasa antreprenorială a Chinei și profesor de management internațional la MIT, acesta este rezultatul politicii Partidului Comunist sub conducerea lui Mao Zedong de a promova egalitatea sexelor, ceea ce le-a permis femeilor să prospere după instaurarea capitalismului.

Într-o țară cu puțini jucători consacrați, antreprenori ca Zhou au reușit să se impună rapid atunci când au intrat în afaceri în anii 1990.

Participația deținută de Zhou la Lens Technology, care a devenit publică anul acesta, se ridică la 7,2 miliarde de dolari. Totuși, Zhou nu este o celebritate ca Jack Ma, fondatorul miliardar al site-ului de comerț electronic Alibaba. Puțini au auzit de ea înainte de oferta publică inițială din acest an.

Citeşte şi: (VIDEO) Povestea lui Jack Ma, cel mai bogat chinez, fondatorul Alibaba

Zhou s-a născut într-un mic sat din provincia Hunan din centrul Chinei, o comunitate de fermieri aflată la două ore de Changsha, capitala provinciei. Mama sa a murit când avea cinci ani, iar tatăl său, un meșteșugar priceput, și-a pierdut mai târziu un deget și aproape complet vederea într-un accident de muncă.

Acasă, Zhou își ajuta familia la treburile gospodărești, în timp ce la școală excela, potrivit foștilor săi profesori.

Își dorea să ajungă designer de modă

Cu toate acestea, la 16 ani a renunțat la școală și s-a mutat în provincia Guangdong cu familia unchiului său, în căutarea unor oportunități de muncă. Visa să devină designer de modă, însă a ajuns în cele din urmă să lucreze într-o fabrică din orașul Shenzhen, unde făcea lentile de ceas pentru aproximativ un dolar pe zi.

După trei luni a decis să demisioneze. În cererea de demisie se plângea de programul obositor și de activitatea anostă, explicând că vrea să învețe mai mult.

Citeşte şi: Cine este Len Blavatnik, cel mai bogat om din Marea Britanie

Cuvintele sale l-au impresionat pe directorul fabricii, care i-a spus că va fi introdus în curând un nou proces și care i-a oferit o promovare, prima dintre cele pe care avea să le obțină în următorii trei ani.

În 1993, la 22 de ani, Zhou a decis să continue pe cont propriu. Cu economii de 3.000 de dolari, împreună cu câteva rude, a deschis un atelier de lentile de ceas, unde a învățat tehnici complexe și dificile de producție.

Însă industria telefoanelor mobile este cea care a făcut-o pe Zhou miliardară. În 2003, când încă producea lentile de ceas, a primit un telefon neașteptat de la reprezentanții Motorola, care i-au cerut să-i ajute să dezvolte un ecran de sticlă pentru noul lor dispozitiv Razr V3.

A acceptat, iar cererile au început să curgă apoi din partea altor producători de telefoane mobile precum HTC, Nokia și Samsung. În 2007, Apple a intrat pe piață cu iphone și a ales Lens ca furnizor, propulsând compania lui Zhou pe o poziție dominantă în China.

În prezent, Lens Technology valorează aproximativ 8 miliarde de dolari.

Citeşte şi: Povestea lui Li Ka Shing, cel mai bogat asiatic; A început ca muncitor în fabrică


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...