Povestea lui Li Ka Shing, cel mai bogat asiatic; A început ca muncitor în fabrică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai bogat om de afaceri din Asia, Li Ka Shing, este un octogenar care a reușit să clădească un imperiu, pornind de jos. La începutul acestei săptămâni, acțiunile companiilor sale, Cheung Kong Holdings și Hutchison Whampoa, au crescut vertiginos după ce omul de afaceri a anunțat că le va reorganiza, informează The Strait Times.

Li Ka Shing are o avere de 33,5 miliarde de dolari, potrivit datelor revistei Forbes din ianuarie 2015, astfel că este cea mai înstărită persoană de pe tot continentul asiatic.

Mai mult, el se află pe locul 14 în topul celor mai bogați oameni de pe întreg mapamondul.

Antreprenorul, cunoscut sub numele de „Superman” în Hong Kong, pentru flerul pe care îl are în afaceri, a început de jos, iar viața sa ar putea deveni un scenariu pentru un film serial.

Iată cinci lucruri surprinzătoare despre Li Ka Shing:

A renunțat la școală

Născut în China, în 1928, el a plecat în Hong Kong în 1940, în timpul invaziei japonezilor în această țară. El a început să muncească încă de la o vârstă fragedă, anume la 12 ani.

În timpul adolescenței, tatăl său a murit, așa că a fost forțat să renunțe la școală. Nevoit să se întrețină singur, el a muncit în fabrici și a economisit bani până în momentul în care a strâns o sumă suficient de mare pentru a investi într-o uzină de materiale plastice, în 1950.

În câțiva ani, a devenit cel mai mare furnizor de flori artificiale din toată Asia. Omul de afaceri a mărturisit că deși avea destui bani să se pensioneze la vârstă de 30 de ani, el a continuat să muncească.

Un om de cuvânt

Li a cumpărat proprietăți în Hong Kong, la prețuri reduse, în 1967, pe fondul revoltelor legate de Revoluția Culturală din China. Așa a început să investească în domeniul imobiliar, iar apoi s-a născut firma Cheung Kong.

Dar nu este singurul domeniu în care activează. Imperiul său financiar este unul vast și acoperă zone precum telecom, transport public, retail, vânzări și multe altele, fiind prezent în multe părți ale lumii, inclusiv în Singapore.

De asemenea, el are reputația unui om de cuvânt. „Stabilești ceva cu el, vă strângeți mână și ești sigur că va onora înțelegerea fără să așterni nici măcar un cuvânt pe hârtie”, mărturisește un partener de afaceri al acestuia.

Nu se lăudă cu bogăția lui

Li este cunoscut pentru faptul că se îmbracă modest și poartă ceasuri de 50 de dolari de la Seiko sau Citizen, pe care le dă cu 20 de minute înainte. Nu își etalează averea în public, dar în privat are o colecție impresionantă de instrumente antice de măsurat timpul.

De asemenea, el se trezește în fiecare dimineață la ora 5.00 și joacă golf de 4 ori pe săptămâna.

Va dona o treime din averea lui

Fundația ce-i poartă numele, înființată în 1980, a făcut donații, sponsorizări și a ajutat în mai multe moduri diverse cauze de ordin medical, educațional sau legate de ocrotirea sănătății.

El a promis că va ajunge să renunțe la cel puțin o treime din averea sa și să doneze banii în scopuri caritabile.

În 2002, el a dat aproape 20 de milioane de dolari din Hong Kong (2,58 milioane de dolari americani) pentru studenții care învață la Singapore Management University.

Familia Li

Omul de 86 de ani este văduv. Soția sa, Chong Yuet Ming, a murit în 1990. Cel mai mare dintre fiii săi, Victor Li, are 50 de ani și va prelua conducerea firmelor Cheung Kong și Hutchison Whampoa, după ce acesta se va retrage, în timp ce băiatul mai mic, Richard, care are 48 de ani, conduce deja operațiunile grupului telecom PCCW.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...