Posturile rusești retransmise în Republica Moldova dezinformează și mint. Postul lui Plahotniuc, unul dintre cele mai „toxice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Posturile TV rusești retransmise în Republica Moldova dezinformează și mint vehement. Asta demonstrează raportul Asociației Presei Independente care a monitorizat cinci posturi Pervii Kanal, RTR, STS, Ren TV și NTV pe parcursul ultimei luni. Prezentatorii își expun opinia proprie drept un fapt împlinit, sursele de documentare nu sunt suficiente, dar cel mai important: mesajul principal al acestor posturi este că „în Occident se întâmplă tot răul din lume, iar Federația Rusă este leagănul civilizației și salvarea omenirii”.

„În contextul ultimelor evenimente de la nivel global chiar, tot mai mulți experți afirmă că unele posturi din Federația Rusă sunt utilizate ca mijloc de propagandă”, a explicat directorul API, Petru Macovei intenția de a monitoriza posturile TV.

Dacă este să ne referim la Pervii Kanal, retransmis de Prime, care aparține oligarhului Plahotniuc, modalități de manipulare și dezinformare, sunt multe, spun cei de la API. Buletinele de știri, emisiunile de autor, talk-show-urile erau pline de mesaje de propagandă.

„Laitmotivul știrilor e că tot ceea ce se întâmplă rău e în SUA și UE, iar tot ce se întâmplă bun e în Federația Rusă. Toți l-au susținut pe Putin ca fiind unicul luptător contra terorismului. Mesaje și modalități de manipulare sunt foarte multe. Principalele teme ale talk-show-urilor și știrilor au vizat situația din Ucraina, orice aspect. Toate erau prezentate în aspect negativ și de descreștere, și de destabilizare. Situația din regiunile separatiste, din contra, erau prezentate din altă perspectivă: Că Ucraina bombardează acele teritorii, că ei nu-și doresc să respecte angajamentele de la Minsk”, a spus Petru Macovei.

Situația din UE a fost prezentată în 85% din cazuri în aspect negativ: Oamenii de acolo trăiesc într-o sărăcie tot mai accentuată, poliția nu lucrează.

„Prezentatorii au fost extrem de tendențioși. În reportaje, opiniile jurnaliștilor erau prezentate ca fapte. Oponenții au fost, de cele mai multe ori, discreditați. Comportamentul prezentatorilor este incalificabil. De multe ori invitații sunt bruscați verbal, întrerupți”, a declarat Petru Macovei.

Mesajele care au fost repetate de mai multe ori sunt:

– Ucraina este slabă, se destramă și minte,

– În Ucraina este haos,

– Dumnezeu este de partea Rusiei,

– Rusia trebuie să fie mai agresivă cu Ucraina,

– Europa este tot mai slabă,

– Islamismul radical își are rădăcini în Occident.

Și la REN TV, buletinele de știri și emisiunile informative au fost pline de mesaje de propagandă. De exemplu, într-o emisiune, s-a vorbit despre faptul că produsele modificate genetic produse sunt din țările UE, iar tot ce se mănâncă în Rusia este bun și ecologic.

„Concluzia moderatorului e că trebuie să fim recunoscători sancțiunilor pentru că până atunci am consumat produse proaste, de import, dar acum consumăm produse sănătoase”, a menționat Petru Macovei.

La Rent TV, mesajele de propagandă repetate au fost:

– Vladimir Putin este un lider respectat în toată lumea,

– Lumea rusă este ultima șansă pentru toată omenire,

– Clarvăzătorii din vest văd anume în Rusia viitorul civilizației,

– Să salveze lumea de dictatul SUA poate doar Rusia,

– Picioarele genocidului cresc din America.

La RTR au fost depistate mai multe probleme, spun specialiștii în domeniu. Aici s-au axat, în mare parte, pe situația internă din Ucraina dar și relațiile SUA-Rusia. Au fost și foarte multe știri despre situația din Siria și Irak.

„Prin acele știri s-a urmărit învinovățirea SUA pentru situația din Siria, iar Rusia era prezentată drept un salvator. Au fost și multe materiale care au prezentat că în Crimeea este foarte bine acum și nu așa cum era când regiunea făcea parte din componența Ucrainei. De cele mai multe ori știrile erau unilaterale. Rareori acuzațiile erau echilibrate”, a declarat Nadine Gogu.

Cât ține de emisiuni, sunt invitate multe persoane dar ele vin cu aceeași poziție pentru a mima pluralismul de opinie. Pot să vină câțiva experți cu o opinie separată dar ei nu sunt lăsați să vorbească, sunt bruiați.

– În Ucraina domină haosul și asta pentru că s-a apropiat de Occident,

– Oamenii din Ucraina vor apropierea de Rusia și CSI,

– Soldații americani nu sunt profesioniști,

– Rusia este garantul păcii în Siria.

„Prin filtrarea subiectelor, prin faptul că au avut pseudo-diversitate de opinie, toate au fost în măsură să distorsioneze mesajele, să manipuleze opinia publică”, a spus Nadine Gogu.

La NTV, specialiștii au menționat un plus, că buletinele de știri rusești nu sunt prezentate în întregime pe teritoriul Republicii Moldova, dar informațiile sunt filtrate. Totuși, deși știri manipulatori au fost, ele erau mai puține decât la posturile menționate mai sus.

„În unele cazuri s-a menționat grandoarea armatei rusești și rolul de salvator al Rusiei. Mesajele transmise erau aceleași ca și la posturile anterioare: Că în Ucraina e haos, că SUA a atacat Siria, că Rusia este salvatoare”, a menționat Nadine Gogu.

La STS au fost mai mult emisiuni de divertisment și filme de producție străină. Uneori glumele trec, însă, anumite limite, spun specialiștii. Mesajele transmise sunt că UE este o structură amorfă, fără nicio personalitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...