Poroșenko: Dacă voi câștiga alegerile, în primul rând voi vizita Donbasul

by Genko Genko

Miliardarul ucrainean Petro Poroșenko, favorit în sondaje cu peste 44% din intențiile de vot, și-a exprimat duminică speranța că învingătorul scrutinului prezidențial anticipat în Ucraina va fi stabilit în primul tur de scrutin.

„Sper că alegerile vor avea loc într-o singură rundă”, a spus el jurnaliștilor, înainte de a merge să voteze la secția amenajată la Casa Ofițerilor din Kiev.

Întrebat unde va întreprinde prima vizită în calitate de șef al statului în cazul în care va câștiga alegerile, la Moscova sau la Bruxelles, Poroșenko a răspuns: „În Donbas”. „Se fac tentative de a transforma Donbasul într-un fel de Somalia, dar noi vom acționa rapid și eficient”, a spus candidatul la prezidențiale, a cărui pază era asigurată de 10 gardieni.

Poroșenko, a cărui avere este estimată la 1,6 miliarde de dolari, a mers să voteze împreună cu soția sa și cei patru copii ai lor.

La secția de votare era așteptat de câteva sute de jurnaliști din întreaga lume, care practic blocaseră activitatea biroului de vot.

Referitor la importanța unui singur tur de scrutin, miliardarul ucrainean a explicat aceasta nu printr-o simplă ambiție a sa, ci prin necesitatea de a instala ordinea cât mai rapid în țară.

Întrebat despre posibilitatea unei întâlniri cu președintele rus, Vladimir Putin, Poroșenko a afirmat: „Desigur, Rusia este vecinul nostru. A vorbi despre stabilitate fără un dialog cu Rusia este imposibil”.

Cu toate acestea, el a declarat că nu recunoaște Crimeea ca parte a Federației Ruse. „În ceea ce privește Crimeea, situația este clară: Crimeea este pământ ucrainean și nu există argumente pentru a recunoaște anexarea ei”, a afirmat el, adăugând că va crea un minister special pentru Crimeea, care se va focaliza pe aducerea peninsulei sub jurisdicția Ucrainei prin intermediul documentelor internaționale, pe protecția cetățenilor ucraineni și reinstalarea refugiaților din Crimeea. El a mai promis să combată corupția dacă va ajunge președinte.

CITIȚI ȘI...