(GALERIE FOTO) Cozi interminabile la secțiile de vot din Chișinău: ”Așteptăm 3 ore pentru a vota”

by Genko Genko

Românii din Republica Moldova participă activ la alegerile europarlamentare, cozi interminabile făcându-se la cele 4 secții de vot deschise la Chișinău.

Și dacă în România prezența la urne este una destul de mică, până la 10:30 votând doar 4,6% din alegători, atunci românii de la Chișinău sunt mult mai activi. La toate cele 4 secții de vot cozile sunt interminabile, iar cetățenii sunt nevoiți să aștepte mai bine de două ore pentru a-și exprima opțiunea.

La Ambasada României de pe strada București, la coadă stau în jur de 200 de oameni

La Ambasada României de pe strada București, la coadă stau în jur de 200 de oameni.

Alexei, în vârstă de 73 de ani, a ajuns deja la poarta Ambasadei. În maximum 20 de minute va vota, dar ne spune că așteaptă la coadă de mai bine de două ore și jumătate. ”Votez pentru a demonstra că românilor de la Chișinău le pasă de viitorul României. Sunt sigur că prin acest vot, vom apropia și mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană și de revenirea în spațiul românesc”.

Oamenii sunt nevoiți să aștepte ore în șir, pe caniculă și un soare arzător.

Oamenii sunt nevoiți să aștepte ore în șir, pe caniculă și un soare arzător.

”Este un vot foarte important pentru mine. Suntem români și nu avem cetățenie doar pentru a pleca în Europa”, ne mai spune domnul Alexei.

La Institutul Cultural Român, situația este la fel.

La Institutul Cultural Român, situația este la fel.

Mergem la Institutul Cultural Român, iar aici aproximativ 150-200 de oameni stau cuminți așteptându-și rândul. Tineri sau vârstnici, cu toții vor să-ți exprime opțiunea, pentru că, spun ei, ”votul lor contează”.

Și aici sunt în jur de 200 de oameni care așteptă să voteze.

Și aici sunt în jur de 200 de oameni care așteptă să voteze.

Dumitru este la poarta Institutului. Așteaptă cu nerăbdare să intre în secția de vot, după ce a stat la coadă mai bine de două ore. ”Nu contează cât așteptăm, trebuie să votăm”, ne spune el.

”Prin votul nostru vom da un exemplu celor de dincolo de Prut, că suntem și noi români și suntem cetățeni activi”, se aude cineva din mulțime spunând.

”Nu contează cât așteptăm, suntem români”

”Nu contează cât așteptăm, suntem români”.

”Orice vot contează”, ne spune o doamnă fericită, care tocmai intră pe poartă pentru a vota.

32 de europarlamentari trimite România în Parlamentul European, dintr-un total de 751.

CITIȚI ȘI...