PLDM merge la Curtea Constituțională: Sunt voturi pentru modificarea Constituției prin înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română”

PLDM merge la Curtea Constituțională: Sunt voturi pentru modificarea Constituției prin înlocuirea „limbii moldovenești” cu „limba română”

Deputații Partidului Liberal Democrat din Moldova merg la Curtea Constituțională, cerând modificarea articolului 13 din Constituție prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”. În acest sens a fost elaborat un proiect de lege care a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi remis Curții.

„Am reușit să colectăm 34 de semnături, astfel mergem la Curtea Constituţională pentru avizarea proiectului. Sperăm că în viitorul apropiat vom purcede prin votul tuturor deputaților pentru acestă modificare”, a spus Tudor Deliu.

În nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”. Astfel, pentru restabilirea adevărului istoric este absolut întemeiată inițiativa de revizuire a prevederilor constituționale prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.

Proiectul de lege elaborat de deputații liberal-democrați vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor Constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.

Fracțiunea parlamentară a PLDM face apel către toate fracțiunile din legislativ să semneze acest proiect de lege pentru a fi remis Curții Constituționale spre avizare.

0