Platforma Demnitate și Adevăr lansează un apel pentru susținerea procesului de inițiere a referendumului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanții Platformei Demnitate și Adevăr, care au demarat un proces de colectare a semnăturilor în vederea demarării referendumului privind modificarea Constituției, au lansat marți un apel către cetățeni, societatea civilă, persoane publice și anumite partide politice, pentru a susține acest proces.

Potrivit acestora, procesul a fost îngreunat de către Curtea Constituțională și Comisia Electorală Centrală, dar și de anumite partide care se află astăzi la guvernare.

„Procesul de colectare a semnăturilor este obstrucționat, contrar dispozițiilor legale, chiar și de instituțiile de drept privat, cum sunt instituțiile bancare. Până în prezent 5 bănci comerciale au refuzat deschiderea unui cont destinat colectării de fonduri de la persoanele fizice si juridice care doresc să susţină financiar desfăşurarea referendumului”, a declarat Dinu Plângău, membru al Platformei.

De asemenea, potrivit președintelui Grupului de Inițiativă, Andrei Năstase, CEC în continuare refuză să pună la dispoziția activiștilor mai multe liste de subscripție.

„Numărul celor 40 de mii de liste de subscripţie, dintre care 32 de mii în limba română și alte opt mii în limba rusă, eliberate de CEC după o îndelungată perioadă de tergiversare, este insuficient pentru realizarea obiectivului popular”, a menționat Năstase.

În aceste condiții, organizatorii fac un apel către societatea civilă, organizaţiile non-guvernamentale, partidele exraparlamentare şi membrii celor parlamentare, care în campania electorală au promis alegătorilor alegerea preşedintelui de către întreg poporul, să susţină prin toate mijloacele activitatea Biroului Executiv al Grupului de Iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului.

„Ne adresăm tuturor cetăţenilor Republicii Moldova să conştientizeze importanţa acestei iniţiative civice cu susţinerea de peste 90 la sută în sondajele de opinie, dar şi să se mobilizeze pentru susţinerea campaniei de colectare a semnăturilor în vederea desfăşurării Referendumului republican constituţional. În același timp, ne adresăm către persoanele publice care eventual își doresc să candideze la funcția de președinte al Republicii Moldova ales de întregul popor, să se includă activ, cu toate mijloacele și posibilitățile, în această campanie de o mare importanță pentru viitorul și destinul cetățenilor țării noastre”, se arată în apelul acestora.

Grupul de Inițiativă își dorește să modifice procedura de alegere și demitere a președintelui, să reducă numărul de deputați până la 71 și să reducă din imunitatea acestora.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...