Patru posturi de televiziune, lipsite de dreptul de a plasa publicitate timp de 3 zile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Patru posturi de televiziune au fost sancționate vineri, 25 noiembrie, de Consiliul Coordonator al Audiovizualului cu suspendarea difuzării publicității pentru o perioadă de 72 de ore, pentru reflectarea părtinitoare a campaniei electorale, iar trei posturi au primit amenzi.

Și membrii societății civile au prezentat vineri, 25 noiembrie, un raport de totalizare a modului în care a fost reflectată campania electorală în mass-media, scrie Radio Chișinău.

Posturile care nu vor putea difuza publicitate timp de trei zile sunt, potrivit deciziei CCA, Publika TV, Jurnal TV, NTV Moldova și Accent TV. Acestea au favorizat masiv pe unii concurenți electorali, iar pe alții i-au defavorizat, se arată în raportul CCA.

Publika TV l-a favorizat în primul tur pe candidatul PD, Marian Lupu, iar în al doilea tur a defavorizat-o pe candidata PAS, Maia Sandu, Jurnal TV i-a favorizat pe Andrei Năstase de la Platforma DA, în primul tur, și pe Maia Sandu – în al doilea, defavorizându-i pe Marian Lupu și pe Igor Dodon. Candidatul socialist, a beneficiat, în schimb, de sprijin mediatic puternic la NTV Moldova și Accent TV.

Printre abaterile cele mai grave a fost difuzarea unei știri false privind o presupusă migrație masivă a 30 de mii de sirieni, spre Republica Moldova, după cum a remarcat unul dintre membrii CCA, Olga Guțuțui.

„Aceste mesaje false, această informație pe care mulți s-au grăbit s-o dea publicului, se soldează cu instigarea la ură și discriminarea în societate. După mine, acesta este un lucru prea grav și nu putem să-l trecem cu vederea”, a constatat Olga Guțuțui.

Directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi, unul dintre experții care au monitorizat campania în paralel cu CCA, a menționat că, în mod special televiziunile, au avut un comportament reprobabil.

„Am avut de toate în această campanie și îmi permit să zic că a fost cea mai murdară și cea mai iresponsabilă, mai ales din partea televiziunilor care au patroni politici. Din 12 televiziuni – majoritatea a făcut partizanat politic deschis. Sunt încălcate toate normele juridice pentru care trebuie să răspundă cei care le încalcă” a mărturisit Ion Bunduchi.

Asociațiile de media recomandă ca până la următoarele alegeri să fie modificată legislația electorală și cea cu privire la audiovizual, astfel încât CCA să dețină mecanisme mai eficiente de sancționare a radio-difuzorilor care fac partizanat.

Anterior, Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente au cerut demisia președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan, pentru că CCA nu a luat măsuri eficiente pentru a preveni și contracara partizanatul, dezinformarea și manipularea populației.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...