Paștele 2020. Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

by D M
Distribuiti mai departe...

Din punct de vedere religios, Joia Mare înseamnă amintirea unor evenimente importante din ultimele clipe ale lui Iisus pe pământ, precum: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, rugăciunea Sa din Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda. Joi seara, credincioșii pot participa la Denia celor 12 Evanghelii.

Se spune că în această zi este bine să se prepare pâinea pentru Paște, pe care o vor aduce la biserică, în vase noi, alături de lumânări și vin. Acestea vor rămâne acolo până în ziua de Paște. Din Joia Mare și până în prima zi de Paște, nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar toaca.

Joia Mare este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle de Paște. Tradiția spune că dacă ouăle sunt roșite în această zi, acesrea nu se vor strica tot anul.

Tradițiile spun că în Joia Mare trebuie finalizate toate treburile casei. Pe lângă roșitul ouălor, tot în această zi se mai pot coace și cozonacul și pasca. Dacă nu e timp suficient, copturile se pot face și în Sâmbăta Mare, când este pregătit coșul Pascal, pe care datina străbună spune că doar bărbații au voie să îl ducă la Biserică. Coșul pascal trebuie să conțină neapărat următoarele: pasca, cozonac, carne sau drob de miel, salată de sfeclă roșie și hrean, dar și produse din carne de porc, făcându-se astfel legătura între sărbătoarea pascală și cea a Craciunului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...