Parlamentul UE a amânat asistența financiară pentru Moldova! Deputații PD n-au reușit să convingă parlamentarii europeni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentarii europeni au amânat plata pentru asistența acordată Moldovei după ce mai multe grupuri politice și-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluțiile politice din țară. Decizia a fost luată azi, în prezența mai multor deputați ai Partidului Democrat din Moldova care s-au aflat la Parlamentul European încercând să-i convingă pe reprezentanții partidelor de centru-dreapta – PPE și ALDE – să renunțe la propunerea de amânare a ajutorului financiar pentru Moldova, scrie Europa Liberă.

Pe 18 mai urmau să fie discutate modalitățile de acordare a banilor, între reprezentanții Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului European, dar astăzi a devenit limpede că discuțiile au fost amânate pentru cel puțin o lună.

Parlamentarul lituanian Petras Autrevicius a declarat astăzi pentru Europa Liberă că au fost invocate îngrijorări legate de situația mediilor de informare din Moldova, domnia legii și recentele schimbări propuse legislației electorale.

În ianuarie, Comisia Europeană a decis să acorde Moldovei un ajutor de 100 de milioane de euro în granturi și împrumuturi, ca parte a noului program de asistență macro-financiara pentru Moldova.

Amintim că, încă la 3 mai, PPE și ALDE, două cele mai mari grupuri în Parlamentul European, au semnat o declarație comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat (PD) privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal. Atunci cele două formațiuni au avertizat democrații moldoveni că ori tentativă de a aduce o astfel de schimbare fără susținerea completă a opoziției și a societății civile va îndemna PPE și ALDE să ceară ca toate finanțările europene să fie oprite.

Vedeți și: Opoziția din Moldova, după declarația PPE-ALDE de ieri: Inițiativa lui Plahotniuc îl omoară, în loc să-l ajute

După votul din data de 5 mai din Parlament, când democrații, socialiștii și deputații grupului condus de Valeriu Ghilețchi au votat pentru modificarea sistemului electoral în unul mixt, conform proiectului PSRM, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că liderii partidelor extraparlamentare de opoziție pun presiune pe Parlamentul European de a stopa sau întârzia finanțarea pentru Republica Moldova.

Drept răspuns, Maia Sandu a menționat că Andrian Candu „crede că Parlamentul European este la fel ca și Parlamentul Republicii Moldova, că acesta funcționează sub presiune”. „Guvernarea trebuie să-și asume acest eșec. Guvernarea trebuie să citească atent mesajele care vin de la Bruxelles și dacă își dorește să obțină finanțare de la Uniunea Europeană, atunci trebuie să îndeplinească recomandările care vin de acolo”, precizează Maia Sandu la protestul din această seară”, a spus Sandu


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...