PPE şi ALDE condamnă inițiativa PD de trecere la votul uninominal și avertizează cu supendarea finanțărilor europene

by Genko Genko

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat (PD) privind schimbarea sistemului electoral în unul uninominal. Oficialii spun că, în spatele inițiativei democraților se ascunde dorința acestora de a se menține la guvernare cu orice preț.

„Am urmărit cu atenție evoluțiile din Republica Moldova din ultimii ani și nu am fost niciodată atât de alarmați ca acum vizavi de situația actuală. Moldova este condusă de un partid, Partidul Democrat (membru al Socialiștilor Europeni), care se autodenumește pro-european, când, în realitate, acesta nu este nici pro-european, și nici pro-Moldova. Acesta servește interesele doar a câtorva politicieni care conduc Moldova spre a deveni un stat autoritar și eșuat”, se arată în declarația celor doi oficiali.

Citește și: Președintele PPE, Joseph Daul, va alerta oficiali și institiuții europene privind neadmiterea modificării sistemului electoral în Moldova

Aceștia condamnă„ stabilitatea și pro-europenismul promovat de PD occidentalilor, în timp ce persecută opoziția, controlând presa și transformând sistemul judiciar într-o unealtă de intimidare”.

Totodată, aceștia constată că propunerea Partidului Democrat de a introduce sistemul electoral uninominal reprezintă o mișcare disperată pentru un partid care nu înregistrează mai mult de 4% în sondaje, doar ca liderul său să rămână la putere.

„Oamenii Moldovei vor mai multe locuri de muncă, îngrijire medicală mai bună și un viitor decent pentru copiii lor, nu doar o schimbare a sistemului electoral. Guvernul actual trebuie să-și concentreze eforturile pentru a oferi o viață mai bună pentru oamenii săi, nu doar pentru un număr de politicieni din Partidul Democrat”, se arată în declarația președinților.

„PPE și ALDE au luptat mereu pentru a reforma, democratiza și a păstra Moldova pe parcursul său european. Noi vom continua să facem asta împreună cu toate acele forțe politice europene care împărtășesc aceleași interese. Noi ne opunem vehement schimbărilor în sistemul electoral al Moldovei și ne vom asigura că acest mesaj ajunge la toate instituțiile Europene. Orice tentativă de a aduce o astfel de schimbare fără susținerea completă a opoziției și a societății civile va îndemna PPE și ALDE să ceară ca toate finanțările europene să fie oprite”, se ma arată în declarați președinților PPE și ALDE.

CITIȚI ȘI...