Parlamentarii au decis să oblige şomerii beneficiari de ajutor social să presteze activităţi de interes comunitar neremunerat. Zilierii vor achita impozite la stat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectele care prevăd obligarea şomerilor beneficiari de ajutor social de a presta actvităţi de interes comunitar, la solicitarea primarului, precum şi cel privind obligaţia zilierilor, angajaţi ocazional în câmpul de muncă de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale, au fost votate în primă lectură în Parlament. Mai mulţi deputaţi au menţionat că proiectele nu sunt definitivate şi necesită îmbunătăţiri, ori, altfel, riscă să rămână doar pe hârtie. De altă parte, responsabilul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, a menţionat că toate acestea vor fi luate în calcul pentru votarea în lectura a doua.

„Dumneavoastră nu aţi putut să ne convingeţi că ministerul chiar are un mecanism de punere în aplicare a acestei legi. Ideea cu care aţi venit astăzi nu este una nouă. Ea se discută de mult timp în societate. Era cazul astăzi să veniţi cel puţin cu un concept de mecanism cum o să fie selectate persoanele şi antrenate în câmpul muncii, pentru că „diavolul se ascunde în detalii” şi Dvs. ştiţi foarte bine. Atunci când există un mecanism bine pus la punct, puteţi să ne convingeţi că lucrurile stau altfel”, a menţionat în cadrul dezbaterii proiectului cu privire la prestarea activităţilor de interes comunitar de către persoanele beneficiare de ajutor social, deputatul comunist Oxana Domenti.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Anastasia Oceretnîi, care a prezentat proiectul de la tribuna Parlamentului a spus că mecanismul de punere în aplicare a legii va fi efectuat de Guvern în decursul a jumătate de an.

Vedeţi şi: Şomerii aflaţi la evidenţa ANOFM, beneficiari de ajutor social, ar putea fi obligaţi la „activităţi de interes comunitar”. Cine refuză, rămâne fără ajutor

Totodată, fostul ministru al Muncii, Protecţiei Sociale şi a Fmiliei, deputatul Valentina Buliga, preşedinte al Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, a menţionat că proiectul a fost elaborat cu scopul de „a activa beneficiarii de ajutor social” şi „de a răspunde într-un fel mai multor solicitări”. „Sunt sigură că în arhiva Ministerului Sănătăţii sunt adresările a 32 de consilii raionale, a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, inclusiv a organizaţiilor neguvernamentale şi, pe alocuri, a unor beneficiari de ajutor social care nu doresc să devină dependenţi de ajutor social, dar doresc să se implice activ în viaţa comunităţilor”, a raportat democrata Valentina Buliga, menţionând că „este un proiect de lege care pentru lectura a II-a poate fi îmbunătăţit”.

La fel, Buliga a precizat că muncă în contul prestaţiilor sociale există în 11 ţări. „Într-adevăr, experienţa internaţională este un lucru bun, iar realitatea moldovenească trebuie luată în considerare”, a menţionat în legătură cu acest fapt comunista Oxana Domenti.

Şi în privinţa proiectului privind reglementarea activităţilor necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri, deputaţii şi-au exprimat temerile că, fără un control riguros din partea autorităţilor, obligarea beneficiarului de a întreține un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă, ar putea fi evitată, tot aşa cum angajaţii zilieri ar putea refuza să se încadreze în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Vedeţi şi: Proiectul de lege privind activitatea zilierilor a ajuns în Parlament şi va fi discutat în şedinţa plenară

Cu toate acestea, proiectele de lege au fost aprobate în prima lectură, deputaţii urmând să vină cu amendamente pentru aprobarea în lectura a II-a a proiectelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...