Proiectul de lege privind activitatea zilierilor a ajuns în Parlament şi va fi discutat în şedinţa plenară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Activităţile necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de către zilieri vor fi, pentru prima dată, reglementate prin lege. Un proiect în acest sens a fost aprobat, astăzi, de Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, în I lectură. Totodată, proiectul a fost discutat în cadrul şedinţei de astăzi a Biroului Permanent a Parlamentului, fiind inclus şi în ordinea de zi bisăptămânală a Legislativului.

Potrivit proiectului, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămână. Autorii proiectului propun ca plata pentru activitatea zilierului să aibă loc la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier.

Totodată, zilierul are obligaţia de a se încadra în sistemul public de asigurări sociale și de asistență medicală obligatorii, în bază de contracte individuale încheiate cu Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Conform proiectului de lege, beneficiarul va fi obligat să întrețină un Registru de evidență a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activității acestora, iar, ulterior, să transmită extrasul din Registru Inspectoratului teritorial de muncă.

Proiectul are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate al zilierilor.

Potrivit autorilor proiectului, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sunt implicați în lucrări agricole.

Biroul permanent al Parlamentului a inclus în ordinea de zi şi un şir de proiecte cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, întreprinderea de stat și municipală, cerințele generale de igienă a produselor alimentare. Pe ordinea de zi a ședințelor plenare mai figurează proiectele de modificare și completare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, răspunderea disciplinară a judecătorilor, Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, comitetele pentru formare profesională etc.

Deputații urmează să dezbată și proiectul de hotărâre al Parlamentului cu privire la executarea acțiunilor prevăzute în Raportul Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare și de învățământ. Totodată, urmează a fi ratificat Tratatul de la Marrakesh pentru facilitarea accesului la operele publicate al persoanelor nevăzătoare, cu deficiențe de vedere sau cu alte dificultăți de citire a materialelor imprimate.

Parlamentul se va convoca în ședință plenară joi, 23 noiembrie 2017, începând cu ora 10:00.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...