Paraşutişti americani vor antrena Garda naţională ucraineană

by Genko Genko

Aproximativ 300 de paraşutişti americani vor începe la sfârşitul lui aprilie un program de antrenament al soldaţilor Gărzii naţionale ucrainene în vestul ţării, a anunţat joi Pentagonul.

„Prevedem trimiterea a 290 de paraşutişti ai Brigăzii a 173-a aeropurtate pentru antrenarea Gărzii naţionale ucrainene” la Iavoriv, în vest, în apropiere de oraşul Liov, a declarat col. Steven Warren, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Antrenamentul ar urma să înceapă la sfârşitul lui aprilie. Misiunea fusese anunţată vara trecută şi urma să înceapă la sfârşitul lunii martie. Dar misiunea a fost supusă unei noi „evaluări” de către SUA, care a întârziat începerea ei, a explicat purtătorul de cuvânt.

Paraşutiştii americani vor antrena şase unităţi ale Gărzii Naţionale ucrainene, concentrându-se pe „securitate internă şi apărare teritorială”, potrivit dnei Eileen Lainez, o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

„Chiar dacă continuăm să credem că nu există o soluţie militară” la conflictul dintre Ucraina şi separatiştii proruşi, „Ucraina are dreptul de a se apăra”, a adăugat Eileen Lainez.

Antrenamentul se înscrie în cadrul eforturilor americane de a ajuta Ucraina „să-şi întărească capacităţile de apărare internă”, potrivit Pentagonului.

SUA acordă ajutor militar Ucrainei, dar fără să-i livreze armele letale cerute de Kiev. Washingtonul a anunţat săptămâna trecută că va livra Ucrainei echipamente militare în valoare de 75 milioane de dolari, precum drone de observaţie Raven, radare antimortiere sau dispozitive de vedere pe timp de noapte. SUA vor livra, de asemenea, 230 de vehicule de transport Humvee, inclusiv 30 de blindate.

La începutul acestei săptămâni, în Ucraina au sosit și instructori militar britanici, pentru a antrena trupele locale.

CITIȚI ȘI...