Paradoxul lumii moderne: Peste 10 mii de moldoveni trăiesc în sclavie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deși trăim într-o lume modernă, milioane de oameni sunt obligați să lucreze, să se prostitueze sau să se căsătorească forțat. Potrivit unui raport global, în Republica Moldova peste 10 mii de locuitori sunt supuși diferitor forme de sclavie.

Țara noastră se află pe locul 37 din cele 167 de țări din clasament, fiind surclasată de România cu 5 locuri. Peste Prut, raportul estimează circa 80 de mii de locuitori supuși sclaviei.

Deși ne place să credem că acum omenirea a ajuns la un anumit grad de civilizație, iar drepturile omului sunt mai mult respectate în aceste zile decât în toată istoria omenirii, ei bine, se pare că ne înșelăm, asta dacă ne luăm după un raport al lui Benjamin Skinner.

Autorul este un jurnalist de investigații care și-a petrecut ultimii patru ani de zile studiind sclavia în timpurile contemporane nouă, alături de mai mulți sociologi și organizații de apărare a drepturilor omului din întreaga lume.

sclavie1

Se estimează că aproximativ 45 de milioane de oameni din lume sunt forțați să lucreze, să se prostitueze sau să se căsătorească forțat. Deși cea mai mare parte a acestor fapte ilegale și imorale apar în fiecare zi în buletinele de știri sau le citim pe internet tindem să le disociem de sclavie, însă nu ar trebui să facem acest lucru, potrivit lui Skinner.

Pe vremea lui Iulius Caesar, peste jumătate din populația Romei erau sclavi aduși din Galia sau nordul Africii. Mai apoi, când musulmanii au cucerit zone din Spania, Portugalia și Marea Mediterană, peste un milion de europeni au fost duși în nordul africii ca sclavi.

Primii sclavi africani au fost aduși în America de Nord pe o navă olandeză în Virginia, în 1619. Însă, niciodată în istorie nu a existat mai multă sclavie în lume decât în timpurile actuale, mai spun cercetătorii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...