Pachetele de țigări se schimbă din 2016: Producătorii sunt alarmați de noile prevederi

by Genko Genko

Producătorii de ţigarete nu vor mai putea comercializa în statele UE produse cu arome, precum mentolul, iar avertismentele de sănătate vor ocupa până la 65% din suprafaţa pachetelor, noile reglementări urmând să fie transpuse în legislaţia statelor membre până în mai 2016, informează Mediafax.

„Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (29 aprilie – n.r.). (…) Statele membre asigură intrarea în vigoare a actelor cu putere de lege şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive până la 20 mai 2016”, se arată în document.

Produsele cu arome caracteristice care au un volum mai mare de vânzări vor fi eliminate treptat, pentru a da consumatorilor suficient timp să se reorienteze către alte produse.

Noile reglementări stabilesc de asemnea ca avertismente de sănătate să acopere 65% din aria externă atât a suprafeței anterioare, cât şi a celei posterioare, ale pachetului unitar şi ale oricărui ambalaj exterior.

Producătorii de ţigarete sunt de părere că noua directivă va genera pierderi pentru companii şi bugetele de stat şi nu va aduce niciun câştig în sănătate.

Încă de la stadiul de proiect, Directiva revizuită a întâmpinat o opoziţie fermă din partea mai multor state membre, cum ar fi România, Polonia, Spania, Cehia, Bulgaria, Germania, Italia. Autoritatile din țările menționate au acuzat pierderi de locuri de muncă și de sume importante la buget.

CITIȚI ȘI...