(OPINIE) Activitatea Comisiei de anchetă în cazul Fundației „Open Dialog”, o fumigenă lansată pentru a intimida opoziția de dreapta

(OPINIE) Activitatea Comisiei de anchetă în cazul Fundației „Open Dialog”, o fumigenă lansată pentru a intimida opoziția de dreapta

Crearea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației „Open Dialog” reprezintă o tentativă de a intimida și speria opoziția de dreapta și are două variante posibile, fie de a exclude vreunul dintre candidați din cursa electorală, fie de a nu-l exclude. Cert este că toate aceste acțiuni sunt întreprinse pentru a lăsa o urmă de suspiciune asupra liderilor opoziției, puțin probabil încă că va fi exclus cineva din cursa electorală pe acest motiv. De această părere sunt fostul deputat Grigore Petrenco și fostul jurnalist Dumitru Ciubașenco.

„Ei vor face tot posibilul pentru a crea impresia că-l vor exclude pe Andrei Năstase sau Maia Sandu, iar în ultimul moment nu-i va exclude. Aceasta va fi interpretată că, „iată, nu l-au exclus pe liderul opoziției din alegeri, înseamnă că alegerile sunt democratice!”, a opinat Grigore Petrenco în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Dumitru Ciubașenco, care actualmente este vicepreședinte al „Partidului Nostru”, consideră că „neadmiterea unei figuri marcante de opoziție la alegeri ar însemna discreditarea totală a alegerilor”, iar activitatea unor ONG-uri străine, inclusiv în Moldova este, potrivit lui, „absolut legală” și este prevăzută de Acordul de Asociere și acordul cu USAID. „Ei trebuie să anuleze aceste înțelegeri, după care să adopte o legislație analogică celei din Rusia privind declararea acestor ONG-uri drept „agenți străini”, dar ei nu vor face asta. Aș vrea chiar să văd cum vor anula acordul cu USAID care asigură susținerea sectorului nonguvernamental în Moldova”, a menționat Ciubașenco.

Mai mult ca atât, potrivit lui Grigore Petrenco, care este și lider al partidului „Casa Noastră – Moldova”, formațiunii pe care o reprezintă a primit o scrisoare din partea acestei comisii, în care au fost rugați să răspundă la câteva întrebări. „Cred că toate partidele au primit-o, nu știu de ce tac toți, unde suntem rugați să răspundem la câteva întrebări. Am fost sau nu finanțați de Fundația „Open Dialog”? Ce ajutor am primit de la „Open Dialog”? și așa mai departe. Ne gândim să și răspundem la această scrisoare, dar vom scrie un răspuns Parlamentului, iar o copie vom trimite la Costiujeni”, a menționat Petrenco, ultima fiind adresa Spitalului Clinic de Psihiatrie din orășelul Codru, suburbia capitalei.

Acesta nu a spus expres dacă a avut sau nu acțiuni comune cu Fundația „Open Dialog”, dar a menționat că va colabora cu toate organizațiile nonguvernamentale locale sau internaționale care se ocupă de apărarea drepturilor oamenilor.

0