Criză de idei la sediul PD?! Plahotniuc propune organizarea unui referendum pe o temă înaintată de Dodon și alta uitată de el însuși

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a propus azi organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Acesta însă nu va fi privind includerea sintagmei „integrarea europeană” în Constituție, așa cum sugera președintele Parlamentului, Andrian Candu, după eșuarea votării acestui proiect în forul Legislativ, ci pe una dintre temele pentru care președintele Igor Dodon solicita organizarea unui referendum consultativ la data de 24 septembrie 2017 – reducerea numărului deputaților. Mai mult, liderul PD a dat azi drept noutate și o inițiativă mai veche a democraților și anume în ceea ce ține posibilitatea retragerii mandatului de deputat de către alegători.

În cadrul conferinței dedicate a o sută de zile aflate la conducerea țării, președintele Igor Dodon a semnat la data de 28 martie 2017 decretul privind organizarea unui referendum consultativ la data de 24 septembrie 2017. Acesta avea patru subiecte, iar unul dintre acestea era „reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 de deputați”.

Patru luni mai târziu, la 27 iulie 2017, Curtea Constituțională a respins organizarea referendumului consultativ prin decretul președintelui Dodon, motivând că chestiunile supuse referendumului depășesc atribuțiile șefului statului. În speță, în privința reducerii numărului deputaților de la 101 la 71, CC menționa că „președintele nu dispune de dreptul de a modifica Constituția”, iar „aspectele ce țin de modificarea Constituției nu pot fi spuse unui referendum de către șeful statului”.

De altă parte, președintele democrat, Vlad Plahotniuc, a propus astăzi „reducerea numărului deputaților de la 101 la 61”. „Credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat, va deveni mult mai eficient. Deputații vor fi mult mai responsabili, iar activitatea lor va putea fi supravegheată mai eficient de către societate”, a declarat acesta în cadrul briefingului săptămânal al PD.

Mai mult, un alt aspect vizează „controlul cetățenilor asupra deputaților”, și anume ca „cetățenii să poată retrage mandatul deputaților atunci când aceștia i-au dezamăgit și nu-i mai reprezintă corect pe cei care i-au votat și i-au delegat în Parlament”. Nici această temă nu este una nouă, fiind înaintată de Plahotniuc încă la 6 martie 2017.

Atunci, la fel în cadrul unui briefing de presă după ședința PD, Plahotniuc a anunțat despre intenția de modificare a sistemului electoral din cel proporțional în unul uninominal. Astfel, potrivit democraților, acesta urma să ofere „posibilitatea reală cetățenilor să decidă pe cine trimit în Parlament”, dar și să demită deputatul înainte de termen, dacă acesta îi va dezamăgi sau va comite acte de corupție.

În baza acestei propuneri, democrații au lansat și „o amplă campanie de informare a cetățenilor”, iar două luni mai târziu declarau că au colectat peste 800 de mii de semnături ale cetățenilor în favoarea votului uninominal și posibilitatea cetățenilor de a retrage mandatul deputaților, însă au renunțat la aceasta în calitate de „compromis” cu Partidul Socialiștilor atunci când au votat împreună pentru sistemul electoral mixt.

La data de 5 mai 2017, 74 de parlamentari au votat unanim pentru comasarea proiectelor propuse de democratul Vlad Plahotniuc și socialistul Igor Dodon, acesta urmând să fie votat în lectură finală după avizul Comisiei de la Veneția. Chiar și în lipsa avizului pozitiv al Comisiei de la Veneția, la 20 iulie 2017, PD și PSRM au votat pentru modificarea sistemului electoral din cel proporțional în mixt, în baza căruia vor avea loc alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, însă fără posibilitatea cetățenilor de a retrage mandatul deputaților.

După cum a declarat azi Plahotniuc, PD nu au venit până acum cu propunerea de a iniția un referendum pe aceste teme, pentru a evita cheltuirea banilor publici, dar și pentru că prezența la referendumuri este, de obicei, foarte redusă.

„Însă odată cu petrecea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, apare un moment oportun pentru desfășurarea unui astfel de referendum, concomitent cu acest scrutin parlamentar. Și menționez – fără ca să cheltuim suplimentar bani publici și desigur având certitudinea unei prezențe înalte la urne, pentru că prezența la urne în scrutinele parlamentare, de obicei este înaltă”, a notat Vlad Plahotniuc, menționând că formațiunea va pregăti o inițiativă pentru petrecea referendumului odată cu alegerile parlamentare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...