ONG-urile de media solicită revenirea presei în sala de ședințe a Parlamentului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Organizațiile neguvernamentale de media cer conducerii Parlamentului Republicii Moldova să soluționeze problema accesului presei în sala de ședințe a legislativului, onorându-şi astfel promisiunile făcute anterior. Limitarea accesului jurnaliştilor la lucrările plenului Parlamentului contravine principiului transparenţei procesului decizional şi constituie o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare.

Menționăm că, în clădirea renovată a Parlamentului, reprezentanţii mass-media sunt obligaţi să stea într-o sală separată, fără a avea acces în sala de ședințe a Parlamentului, iar secvenţele video de la şedinţe sunt transmise pe câteva monitoare instalate în această sală. Astfel, cameramanii nu pot filma de sine stătător ședințele plenare și nici imagini pe holurile Parlamentului, la fel nu au controlul asupra cadrelor/unghiurilor de filmare a imaginilor transmise pe monitoare. Aceste condiții tehnice constituie un impediment în exercitarea activității jurnaliștilor.

Anterior, conducerea Parlamentului și liderii fracțiunilor majorității parlamentare au promis de mai multe ori că vor găsi soluții pentru revenirea presei în sala de ședințe, însă aceste promisiuni nu s-au materializat în acțiuni concrete.

Considerăm acțiunile Legislativului de izolare a reprezentanților presei ca fiind neîntemeiate, atât din punct de vedere legal, cât și moral. Publicul este în drept să cunoască poziția fiecărui deputat în parte asupra problemelor discutate, iar jurnaliştii trebuie să-şi exercite nestingherit misiunea de mediatizare a diferitor aspecte ale activităţii legislative.

Organizațiile semnatare solicită Parlamentului Republicii Moldova să identifice și să întreprindă acţiuni practice neîntârziate privind asigurarea accesului presei în sala de ședințe. Pornind de la realităţile existente în Republica Moldova, considerăm că doar accesul direct al presei la şedinţele Parlamentului echivalează cu garantarea dreptului cetățenilor la informațiile de interes public, precum și cu asigurarea transparenţei reale a procesului decizional.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...