Băsescu: Rusia nu se va limita la Crimeea și va continua presiunile asupra Republcii Moldova

by Genko Genko

Președintele României, Traian Băsescu, a avertizat în cadrul unei conferințe de presă comune, susținută alături de omologul său Nicolae Timofti, asupra intențiilor Federației Ruse de a-și anexa noi teritorii din fostul spațiu ex-sovietic, dând de înțeles că Moscova nu se va limita la Crimeea.

În același context, șeful statului român a declarat că va cere în cadrul Consiliului European ce se va desfășura joi, sancțiuni asupra Federației Ruse, pentru a nu permite repetarea scenariului georgian din 2008 sau a celui din Crimeea: ”De la Consiliul European așteptăm nu numai stabilirea nivelului de sancțiuni la adresa Federației Ruse că urmare a anexării ilegitime a Crimeei, dar în mod categoric România va aduce în dezbatere și situația Moldovei, plecând de la nevoia de a se da o perspectivă europeană, plecând de la nevoia de acțiune imediată în ce privește semnarea celor 2 acorduri. Nu în ultimul rând, plecând de la realitatea că UE nu mai trebuie să fie surprinsă – ne-a luat prin surprindere Georgia în 2008, Crimeea în 2014. UE trebuie să înțeleagă că semnalele care au venit demult din regiune trebuie tratate corect. Expertiza corectă se află aici, nu pe malul celalat al Atlanticului”

”Abordarea mea către colegii europeni va fi următoarea: hai să nu credem niciodată 100% în promisiunile și angajamentele Federației Ruse, plecând de la concluzia că Rusia nu se va opri aici. Momentul nu-l putem prezice, dar personal ca șef al statului român, am spus-o și public, o spun ori de câte ori am ocazia, este doar un episod, Crimeea, după episodul georgian”, a mai adăugat Băsescu.

Totodată, Băsescu a lăsat de înțeles că dacă Uniunea Europeană și SUA nu vor da un răspuns pe măsură acțiunilor Rusiei, atunci situația politică din regiune se va înrăutăți și mai mult din cauza dorinței Moscovei de a trasa noi granițe în estul Europei.

CITIȚI ȘI...