Noi detalii despre situația sistemului bancar din 2013, dezvăluite de Mihail Gofman

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În anul 2013 patru bănci din Republica Moldova se aflau sub monitorizare specială, iar una era pe punctul de a intra sub supraveghere, după ce s-a constatat că are probleme în ceea ce privește de capitalul de gradul I. Dezvăluiri în acest sens face Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) din cadrul Centrului Național Anticorupție.

Într-o anexă a unui raport prezentat la 1 noiembrie 2013 directorului CNA, Viorel Chetraru, făcută publică de Gofman se arată problemele cu care se confrunta la acea vreme sistemul financiar bancar.

„Din 14 bănci care deţin licenţa Băncii Naţionale a Moldovei, patru bănci sunt sub monitorizare specială, şi anume: BCA „Banca de Economii”, BCA „Eurocreditbank”, BCA „Unibank” şi BCA „Banca Socială”. În viziunea SPCSB şi conform datelor operative, încă o bancă ar urma să fie aplicată monitorizarea specială, şi anume: SA „BCR Chişinău”, inclusiv BCA „Banca Socială”, la care au apărut problema legată de micşorarea capitalului de gradul I(200 milioane de lei)”, se rată în documentul făcut public de Gofman.

„La 01.11.2013, băncile cu capitalul de gradul I corespunde capitalului minim necesar(norma – 200 milioane de lei), cu excepţia BCA „Eurocreditbank” care a constituit doar 173,2 milioane de lei. De menţionat, că conform informaţiei operative denotă la capitalul de gradul I al BCA „Banca Socială” s-a micşorat sau este la limita capitalului minim necesar (norma – 200 milioane de lei), cu toate că pe acest fapt nu există careva rapoarte oficiale ale BNM”, se mai arată în document.

Totodată, în document se arată că, la acea vreme, situaţia parametrilor bilanţieri în SA „Banca de Economii” erau „denaturate şi artificial menţinute prin diferite scheme voalate şi frauduloase, care aveau un efect întârziat şi care pot şi vor excalada atât la iniţiativa factorilor interni cât şi externi”.

„Conducerea SA „Banca de Economii” încalcă încontinuu limitele indicatorilor prudenţiali şi reglementările Băncii Naţionale ale Moldovei, iar eventualele situaţii dificile ale băncii comerciale pot fi resimţite asupra sistemului bancar autohton în întregime”, se mai arată în document.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...