Moscova acuză Chișinăul de acțiuni ”ilegale” și ”neprietenoase”

by Genko Genko

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei califică drept ”ilegale” și ”neprietenoase” acțiunile autorităților de la Chișinău în legătură cu sechestrarea semnăturilor privind ”independența” Transnistriei pe care delegația rusă, în frunte cu vicepremierul Dmitri Rogozin, urma să le transporte de la Tiraspol la Moscova în data de 10 mai.

Diplomația de la Moscova califică, într-un comunicat de presă, drept ”inadecvate” reacțiile Chișinăului în legătură cu vizita pe care delegația rusă a efectuat-o în perioada 9-10 mai la Tiraspol.

MAE al Rusiei apreciază drept ”lipsite de orice fundament” declarațiile Chișinăului cum că vizita delegației ruse s-ar fi făcut fără a fi coordonată cu autoritățile Republicii Moldova. ”Partea moldovenească știe foarte bine că o întâlnire la Chișinău nu a avut loc doar din cauza lipsei disponibilității conducerii Republicii Moldova. Partea rusă a făcut solicitări în acest sens pe căi diplomatice, înaintea desfășurării vizitei”, se arată în comunicat.

Totodată, Moscova condamnă acțiunile ”ilegale” întreprinse de structurile de forță pe aeroportul din Chișinău, în legătură cu verificarea bagajelor delegației ruse. ”Aceste acțiuni contravin practicilor diplomatice internaționale, precum și declarațiilor autorităților moldovenești privind construirea unui dialog cu Federația Rusă”.

”Insistăm ca oficialii de la Chișinău să pună capăt acestor acțiuni neprietenoase”, încheie diplomația rusă.

Amintim că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat, sâmbătă, că Dmitri Rogozin și delegația alături de care a vizitat Tiraspolul ar fi încercat să se întoarcă la Moscova cu unele cutii conținând ”liste cu semnături pentru recunoașterea Transnistriei”, iar ”materialele respective au fost reținute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislația în vigoare”.

CITIȚI ȘI...