Moldova fără profesori şi copii: Peste 40% din dascăli au atins vârsta de pensionare, iar sistemul are peste 1.800 de cadre lipsă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Peste 40 la sută din cadrele didactice sunt profesori care au atins vârsta de pensionare. Acest lucru nu este neapărat, întotdeauna, unul rău, dar arată o perspectivă care ne întristează și ne îngrijorează și care ne motivează să luăm decizii, în special legată de faptul că tinerii nu se grăbesc să îmbrățișeze specialitățile pedagogice, spune ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Potrivit datelor oferite de ministră, 42 la sută din cadrele didactice sunt profesori care au atins vârsta de pensionare, iar numărul copiilor care au trecut, astăzi, pentru prima dată pragul școlii a scăzut dramatic, de la 400 de mii în anul 2010, la 330 de mii în acest an.

„Avem un neajuns de cadre didactice destul de semnificativ, de peste 1.800 de cadre didactice lipsă în sistem, care creează deficiențe serioase în organizarea procesului de educație. Vorbesc de faptul că 42 la sută din cadrele didactice sunt profesori care au atins vârsta de pensionare. (…) Și, de asemenea, scăderea gravă a numărului de copii. Dacă vorbim, să zicem, de anul 2010, dacă nu greșesc, aveam în sistem peste 400 de mii de copii, iar astăzi vor merge la școală ceva mai mult de 330 de mii de elevi în învățământul general secundar”, a declarat Babuc într-un interviu pentru Europa Liberă.
Având acest deficit de cadre didactice, în acest an 2017, a fost inițiată introducere a 250 de locuri în cinci colegii pedagogice pentru absolvenții de gimnazii, și care au fost acoperite, care ar veni să suplinească deficitul de cadre în instituțiile de educație timpurie, în grădinițe.

Vorbind despre infrastructură, proaspăta ministră a Educației a transmis că absoluta majoritate a instituțiilor de educație sunt pregătite, pentru începutul anului şcolar.

„În 638 de instituții de învățământ secundar general s-au produs reparații capitale ale clădirilor, acoperișurilor, rețelelor termice, apeductelor, rețelelor electrice și așa mai departe, pentru aceasta fiind alocate peste 400 milioane de lei. Deci, ceea ce a mai rămas de făcut sunt niște lucrări de finalizare a reparației sălilor sportive sau terenurilor adiacente și chiar dacă acest lucru va continua după 1 septembrie, aceasta nu va afecta, de fapt, procesul de studii care va începe mâine, la 1 septembrie”, a declarat ministra Monica Babuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...