Modernizare cu dosar penal la USM: Exisă suspiciuni de răfuială politică

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acum câțiva ani, Universitatea de Stat din Moldova (USM) și compania de construcții Lagmar-Impex SRL au demarat o amplă investiție pentru dezvoltarea infrastructurii instituției de învățământ care ar urma să se încheie în 2018. Potrivit proiectului, firma s-a angajat să renoveze mai multe cămine studențești precum și un bloc de studii. În schimb, USM a cedat două terenuri în inima Capitalei.

Aici, compania a ridicat un imens ansamblu rezidențial unde vinde apartamente, prețul cărora pornește de la 444 de euro pentru metru pătrat. Acum un an, „afacerea” a ajuns în vizorul procurorilor și ofițerilor Anticorupție.

Oamenii legii bănuiesc că licitația publică a proiectului investiţional ar fi fost fraudată. Dosarul bate însă pasul pe loc. În timp ce procurorii susțin că adună în continuare probe, rectorul USM, singura persoană pusă sub învinuire în această cauză penală, este convins că ar fi vorba despre o comandă politică, scrie anticoruptie.md.

La sfârşitul anului trecut, Universitatea de Stat din Moldova (USM) a redeschis uşile blocului de studii nr. 2 al instituţiei, situat la intersecţia străzilor Bănulescu-Bodoni şi Mihail Kogălniceanu, unde recent a fost transferată Facultatea de Drept. Monument istoric de însemnătate naţională, clădirea a fost renovată din decembrie 2014 până în decembrie 2015 în cadrul unui proiect investiţional de dezvoltare a infrastructurii USM.

La scurt timp, Lagmar Impex a finalizat și lucrările de renovare a căminului nr. 10 al USM, din strada Gheorghe Caşu 32. După aproape un an de reparaţii, clădirea cu o capacitate de circa 130 de locuri, oferă cazare studenţilor în schimbul taxei de 700 de lei pe lună, aproape de trei ori mai mult decât în căminele vechi. În iulie, s-au încheiat și lucrările de renovare a căminului 11, aflat în vecinătate. Căminele nr. 12 şi 13 urmează să fie renovate până la sfârşitul anului 2018. Toate fac parte dintr-un proiect de dezvoltare a infrastructurii Universităţii de Stat, demarat de autorităţi acum trei ani.

Licitația, sub lupa procurorilor și ofițerilor Anticorupție

În septembrie 2015, Centrul Naţional Anticorupție a pornit un dosar penal privind proiectul investițional. CNA s-a autosesizat după ce ar fi apărut bănuieli că concursul de achiziții publice a proiectului investiţional ar fi fost fraudat. Singura persoană pusă sub învinuire în acest dosar este rectorul USM, Gheorghe Ciocanu. „În gestiunea ofiţerilor de urmărire penală a CNA se află cauza penală pornită pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, soldată cu urmări grave, de către factori de decizie ai USM şi ai Ministerului Educaţiei. Organul de urmărire penală continuă investigaţiile pentru fortificarea probatoriului”, a precizat purtătoarea de cuvânt a CNA, Angela Starinschi.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...