Ministrul român al Economiei: Exportul de gaze în Moldova va fi o decizie politică

by Genko Genko

Exportul de gaze în Republica Moldova va fi o decizie politică, a declarat marţi ministrul Economiei, Constantin Niţă, în cadrul conferinţei „Cei mai mari jucători din economie“ organizată de Ziarul Financiar.

„Unele lucruri trebuie stabilite politic. Ne-ar conveni să folosim gazele în petrochimie, dar trebuie să ne gândim şi la Republica Moldova. Sunt de-ai noştri, trebuie să-i ajutăm şi pe ei”, a afirmat Niţă.

Ministrul a precizat că România este deocamdată o piaţă închisă şi nu exportă gaze.

De altfel, Romania importă o parte din gazele necesare de la Gazprom, având în vedere ca producţia internă nu acoperă consumul.

România şi Republica Moldova construiesc o conductă de gaze între Iaşi şi Ungheni. Conducta ar urma să fie dată în exploatare la 27 august 2014 şi va fi folosită pentru exportul de gaze în Republica Moldova, scrie Ziarul Financiar.

„Republica Moldova este convinsă că, cel mai târziu la 27 august, va beneficia, prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, de gaze din România, la tarife mult mai bune, care să îi arate ce înseamnă diversitate şi siguranţă energetică“, a afirmat premierul moldovean, Iurie Leancă în cadrul unei întâlniri cu premierul român Victor Ponta.

CITIȚI ȘI...