(VIDEO) Orientul Mijlociu, noul punct de legătură al aviației mondiale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După 10 ani de construcție și 4 ani întâziere de termen, cel mai nou aeroport din Orientul Mijlociu și-a deschis ușile.

International Hamad Airport din Doha va avea în cele din urmă o suprafață de 29 de km pătrați (practic o treime din dimensiunea orașului Doha), iar costurile totale de construcție se ridică la 30 de miliarde de dolari.

Construcția gigantică va avea o capacitatea anuală de 50 de milioane de pasageri, va conține spații publice pentru expoziții de artă, un terminal VIP al cărui design este inspirat din construcția unei corăbii arabe, precum și o moschee cu teme acvatice.

”Necesitatea apariției noului aeroport venea din faptul că tot mai mulți pasageri aleg drept destinație Doha, atât în pentru afaceri cât și în scopuri turistice, iar Doha International Airport nu mai putea face fluxului enorm de pasageri”, a declarat pentru CNN CEO-ul companiei Qatar Airways, Akbar al Baker.

Cu doar 1 an în urmă, la Dubai a fost construit un alt aeroport uriaș și revoluționar. Este vorba despre Dubai World Central, care are o capacitate de 120 de milioane de pasageri anual, dar care ar putea crește până la 200 de milioane.

Ca o comparație, cel mai mare aeroport care există în prezent, cel din Atlanta, Georgia, are o capacitate de 89 de milioane de pasageri anual.

”În ultima instanță, scopul nostru este să creăm cel mai mare aeroport din lume”, spune Paul Griffiths, CEO al Dubai Airports.

Și în Abu Dhabi se lucrează la un nou terminal al aeroportului actual, care va crește cu 30 de milioane de pasageri anual capacitatea Abu Dhabi International Airport.

Aceste creșteri uriașe ale capacității aeroporturilor din Golf îi fac pe specialiști să creadă că anume Orientul Mijlociu va deveni noul punct de legătură între aeoporturile din întreaga lume. Aeroporturile de aici se află la maximum 8 ore de zbor de 2/3 din populația globală, situându-se între piețe emergente ale economiei din Asia și Africa.

În condițiile în care unele dintre cele mai importante companii aeriene din lume (Ettihad, Emirates, Qatar Airways) își au obârșia tot în Golf, în următorii ani statele din acea zonă ar putea să depindă mult mai puțin de banii din sursele epuizabile de petrol și să aducă finanțări importante ale bugetului din turism.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...