Ministerul Muncii răspunde ONG-urilor în cazul „Telefonului Copilului”, exploatat de fundația lui Plahotniuc: „Sunt campanii cu conotații politice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

ONG-urile care afirmă că telefonul Copilului este folosit de Fundaţia „Edelweiss” pentru a-şi crea imagine, fără a se ţine cont de faptul că este un serviciu public, dar şi de misiunea iniţială a acestuia desfășoară campanii sterile cu conotații politice. De această părere sunt reprezentanții Ministerului Muncii.

În cadrul unui club de presă organizat astăzi, 27 septembrie, experţii au punctat o serie de efecte negative ale situaţiei create. „Avem documente destul de bine ancorate în standardele sau regulile de aur acceptate la nivel internaţional. E una, însă, să fie nişte definiţii, concepte şi abordări pe hârtie şi e altceva educarea şi informarea societăţii conform acestora, pentru a-i crea copilului un mediu de dezvoltare sănătos. Iar aici, dacă vreţi, drama acestor acţiuni în cadrul campaniei, este că se consolidează un stereotip cu care secietatea civilă luptă de ani de zile: nu doar bătaia este o formă de violenţă faţă de copii”, susţine Ana Revenco, directoarea Centrului Internaţional „La Strada”.

De partea cealaltă, reprezentanții Ministerului Muncii spun că ONG-urile în loc să își unească eforturile pentru bunăstarea copilului și familiei din ţară aleg să desfăşoare campanii sterile cu conotații politice.

„Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei apreciază interesul sporit al acestor organizaţii faţă de Serviciul „Telefonul Copilului”, remarcând că acesta este un element important în sistemul de protecţie a copilului, dar nu unicul. Accentuăm faptul că, pentru combaterea violenţei asupra copilului este nevoie de un sistem de servicii complex axat atât pe asistenţă şi reabilitare, cât şi pe prevenire”, se arată într-o notă informativă emisă de Minister.

„Regretăm lipsa de interes a unor parteneri din societatea civilă faţă de dezvoltarea sistemului de protecţie a copilului în complexitatea sa şi faptul că aceştia în schimbul conjugării eforturilor comune pentru bunăstarea copilului și familiei din ţară aleg să desfăşoare campanii sterile cu conotații politice”, se mai arată în nota informativă.

Experții „La Strada” atenționează însă că, în aceste condiţii se egalează cu zero încercările continue ale societăţii civile pentru ca cetăţenii şi autorităţile să recunoască existenţa şi gravitatea inclusiv a altor forme de violenţă asupra copiilor, nu doar bătaia. Aceeaşi sursă menţionează că urmare a campaniei, se crează impresia că Telefonul Copilului exclude şi ignoră vocea copiilor care, deşi nu au fost agresaţi fizic, trăiesc alte situaţii în care se simt neglijaţi, neauziţi sau în pericol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...