Mihaela Strâmbeanu: Fii stăpân pe viața ta și nu lăsa pe alții să decidă pentru tine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mihaela Strâmbeanu, artistă emerită a poporului, consideră că este o mare greșeală să nu participi la vot, argumentând că este un bun prilej pentru cetățeni să își exercite puterea garantată prin lege, în sens contrar, poporul ar demonstra că are conștiința adormită și este ușor influențabil.

Cunoscuta actriţă de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, care a jucat multe roluri importante în teatru şi film, spune că „cei care afirmă că votul lor nu contează, ar trebui să se gândească serios”. Lipsa de curaj și inițiativă, dar și indiferența concetățenilor o înspăimântă și o duce la ideea că ne putem trezi într-o situație de criză cum se întâmplă în Ucraina.

„Dincolo de definiția clasică care caracterizează dreptul la vot, pentru mine a vota este, înainte de toate, o datorie a cetățeanului față de sine însuși, față de țara sa, iar această poziție, cel puțin în viziunea mea, fiecare dintre noi ar trebui să o aibă. Din anul 2000 încoace merg la secția de votare, pentru a-mi exercita pe bună dreptate un drept fundamental, cel de a vota, a alege, cu sentimentul de responsabilitate și conștientizare”.

Actrița consideră că „nu poți fi indiferent permițând altora să decidă pentru tine, să aleagă opțiunea, aspirațiile, viitorul și, în final, destinul tău și al țării în care locuiești. Stând bine-mersi, fiecare în „cochilia” lui, riscăm ca într-o zi, să ne trezim într-un stat străin, cu o cultură și o limbă străină nouă, în calitate de robi”.

„Cred cu tărie că este o mare greșeală să nu participi la vot. O mare parte din cetăţenii moldoveni sunt convinși că votul lor nu contează și nu reprezintă nici o valoare, ceea ce este total greșit. Nu poți fi indiferent permițând altora să decidă pentru tine, să aleagă opțiunea, aspirațiile, viitorul și, în final, destinul tău și al țării în care locuiești. Cei care spun că votul lor nu contează, ar trebui să se gândească serios, or lenea, lipsa de curaj și inițiativă, dar și indiferența concetățenilor mei mă înspăimântă și mă duce la ideea că ne putem trezi într-o situație de criză cum se întâmplă în Ucraina.

Stăm bine-mersi, fiecare în „cochilia” lui, iar de aici ne paște pericolul, ca într-o zi, să ne trezim într-un stat străin, cu o cultură și o limbă străină nouă, în calitate de robi. Nu mă tem să rostesc acest cuvânt, robi, în situația în care suntem o țară atât de mică și vulnerabilă, aflată „pe butoiul de pulbere, care se numește Transnistria”.”

Mihaela Strâmbeanu crede că în cadrul alegerilor din 30 noiembrie cetățeanul trebuie nu doar să pună o bifă pe buletinul de vot, dar și să aleagă drumul Republicii Moldova, pentru că „acum este timpul și momentul potrivit să gândim și să acționăm conștient și nu în stil „inimos și sufletist”, care ne caracterizează”.

„La ora actuală, când Republica Moldova și-a asumat vectorul european nu doar prin vorbe, dar și prin fapte, fiind catalizată de „Maidanul ucrainean” și, ulterior, de războiul civil din statul vecin, sunt rezervată în privința previziunilor. Dar, cred cu tărie, că este timpul și momentul potrivit să gândim și să acționăm conștient și nu în stil „inimos și sufletist”, care ne caracterizează. În data de 30 noiembrie, având în față buletinul de vot cu cele 26 de opțiuni, partide și candidați independenți, va trebui nu doar să votăm, dar și să alegem, iar alegerea este puterea noastră, a poporului”.

Îndrăgita actriță este de părere că doar apropierea de Uniunea Europeană în detrimentul Uniunii Vamale este garantul unei vieți civilizate. Pe de altă parte, „ofertele Uniunii Vamale” sunt ca o poveste de adormit copiii, din anii sovietici, după care Strâmbeanu nu tânjește.

„Pentru mine, „ofertele Uniunii Vamale” sunt ca o poveste de adormit copiii, din anii sovietici, după care eu nu tânjesc. Mai grav este că o mare parte din cetăţenii moldoveni încă mai trăiesc acea nostalgie sovietică și ar face orice pentru a-și satisface iluziile unei vieți „în roz”. Mă întreb, oare a uitat poporul meu foametea din anii 46-48, deportările și grozăviile care ne-au marcat viețile? Refuz să cred. Refuz să cred că poporul meu are conștiința adormită și este ușor influențabil.

De cealaltă parte, Uniunea Europeană, în viziunea mea, este spațiul spre care trebuie să tindem, pentru a trăi într-o țară civilizată, prosperă, care ne-ar asigura un trai decent pentru noi și copii noștri. Un lucru este cert, odată ce am refuzat lumea sovietică în favoarea vectorului european, trebuie să mergem înainte, chiar dacă facem pași înceți, iar drumul este anevoios”.

Mihaela Strâmbeanu îndeamnă toți cetățenii să iasă la 30 noiembrie la vot, pentru a demonstra că sunt stăpâni pe viața lor și nimeni nu are dreptul să decidă pentru ei.

„Politica, în general, este și ea o artă, care nu îi priește oricui. Arta în sine se învață treptat, cu răbdare, dăruire și muncă, la fel și politica – ea trebuie învățată. Ceea ce trebuie să înțeleagă politicienii noștri este că le lipsește onestitatea și demnitatea umană.
Din 2000 merg la vot cu regularitate pentru că am șansa să influențez prin alegerea mea. Iată de ce vin cu un îndemn pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova: „Fii stăpân pe viața ta și nu lăsa pe alții să decidă pentru tine”.”


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...